Senast den 2 maj ska deklarationen vara inne. Foto: TT

Dags att deklarera

Uppdaterad
Publicerad

Det är deklarationstider och även om mycket blivit enklare de senaste åren, så finns fortfarande mycket att tänka på. Många gör fel när de ska göra avdrag för ombyggnader i bostaden, säger experten till SVT Nyheter.

Under våren har Skatteverket skickat ut deklarationerna och den 2 maj är sista dag att deklarera. Över 80 procent av svenskarna deklarerar numera digitalt och för många handlar deklarationen numera om ett enkelt godkännande.

– Det är över en och en halv miljon svenskar som skaffat digital brevlåda. Istället för att vänta på pappersdeklaration så har de fått besked på pdf till sin digitala brevlåda och 550.000 av dem har dessutom redan deklarerat och fått sina pengar tillbaka, säger Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman.

Konsumentnytta

LÄS MER: Det är en digital brevlåda

Men det finns också de som behöver lägga lite mer tid och energi.

– För de flesta är det väldigt enkelt, men det finns två grupper där det är krångligt, det är de som köpt aktier och de som sålt bostad, säger ekonomijournalisten Anders Andersson.

Vanligaste missen om bostaden

Han får medhåll av Johan Schauman på Skatteverket, som också ser många missar när det gäller avdrag för förbättringsåtgärder på bostäder.

– Där ser vi väldigt många fel, säger han.

Den vanligaste missen är att dra av för allt de gjort i bostaden, till exempel omläggning av tak, isolering av väggar, målning eller omläggning av golv.

Men i själva verket är det större permanenta förändringar, som tillbyggnad av veranda eller carport, eller när man bygger om inomhus så att man flyttar väggar som man alltid får göra avdrag för.

När det gäller just att måla om, tapetsera eller byta köksluckor är det däremot inte alls säkert att man kan dra av den kostnaden. På Skatteverkets webbsida finns det korta filmer som reder ut begreppen.

– Jag rekommenderar verkligen att ta sig de extra minuterna och titta igenom dem, så blir det betydligt enklare att få det rätt, säger Schauman.

Uppskov med vinst

En annan nyhet när man har sålt sin bostad och dessutom köpt en ny så kallad ersättningsbostad är att det är olika regler för uppskov, det vill säga att man skjuter på beskattningen, beroende på när man sålde sin bostad.

För den som sålde till och med 20 juni förra året gäller de tidigare reglerna, med bland annat en begränsning av hur stor vinst man kan få uppskov med. För de som sålde 21 juni eller senare finns ingen sådan begränsning.

Man kan då alltså få uppskov med hur stor vinst som helst som man får göra avdrag för.

Svårt dra av trängselskatt

Ett annat vanligt fel som många gör när de deklarerar rör så kallade resor till och från jobbet.

– Ett fel är att man drar av bilresor till och från arbetet utan att man har rätt till det, man ska tjäna över två timmar per dag jämfört med kollektivtrafik för att få göra avdraget och det är inte många som gör det, säger Anders Andersson.

Johan Schauman konstaterar att avdraget inte gäller för avstickare till skola, dagis eller mataffär, även om det är den väg många tar till och från jobbet. Avdraget är egentligen menat för de som har väldigt långa avstånd till jobbet och där kommunikationerna är dåliga, d v s främst de som bor i glesbygden, inte tätorter. Men skulle du ha rätt att göra reseavdrag, så kommer en liten bonus och det är att du då också har rätt att dra av utgifter för trängselskatt, något som annars inte är möjligt.

Avdrag för unga

En annan grupp som kan behöva vägledning är ungdomar som kanske deklarerar för första gången. Johan Schauman påpekar att det kan vara bra att komma ihåg att allt inte går automatiskt, till exempel om hur man vill få sina pengar tillbaka om man har rätt till det.

– Det är ganska vanligt att man missar att anmäla sitt konto och då får man istället en avi och får vänta längre på pengarna.

Anders Andersson slår också ett slag för ett viktigt avdrag för unga.

– Ungdomar som gör sin första deklaration och som jobbat hårt under loven kan få till ett ordentligt avdrag, säger Andersson.

Det handlar om tillfälligt boende, där den som exempelvis sommarjobbar på annan ort och dessutom måste lägga pengar på boende kan göra avdrag på 110 kronor per dag. Det förutsätter dock att man faktiskt har haft kostnader för sitt tillfälliga boende, d v s inte om arbetsgivare ordnar ett boende där du själv inte behöver betala något.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konsumentnytta

Mer i ämnet