Svenska kyrkan låter nu en jurist granska om sajterna gör något som är olagligt. Foto: TT och skärmdump

De tar betalt för tjänst som är gratis

Uppdaterad
Publicerad

De ser ut som myndighetssajter och försöker tjäna pengar på en tjänst som är gratis – att gå ur Svenska kyrkan. Just nu marknadsför en av sajterna sina tjänster aggressivt via sms.

– Det är ohederligt att lura människor, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.

Många svenskar reagerar nu på sociala medier mot att de fått sms från sajten kyrkskatt.se. I meddelandena marknadsför sajten att den kan hjälpa användarna att spara tusentals kronor i skatt genom att gå ur Svenska kyrkan, vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Att gå ur Svenska kyrkan är gratis. Allt som krävs är att man beställer en blankett eller går till närmaste församling och fyller i den.

”Ohederligt att luras”

Kyrkskatt tar en avgift på 369 kronor för att ”hjälpa till” med utträdet.

– Det är ohederligt att lura människor att betala för något som är kostnadsfritt, säger Svenska kyrkans kommunikationschef Ing-Marie Olofsdotter Nilsson.

Svenska kyrkan låter nu en jurist granska om sajterna gör något som är olagligt.

– Man får ta betalt för vad som helst, men man måste vara tydlig med att man är kommersiell aktör. Annars kan man bryta mot marknadsföringslagen. Då kan vi ta det vidare. Vi ser extra allvarligt på webbplatser som ser ut som myndigheter. Vi vill att sådant försvinner, säger Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket.

Flera andra sajter med namn som Digitaliseringsalternativet och Kyrkoavgiftningen, marknadsför samma erbjudande – att hjälpa till med utträdet mot en avgift.

– Det här är något som har poppat upp på senare tid. De ser ofta ut som myndighetssajter och det har folk reagerat på, säger Daniel Karfs.

Administrationsavgift

På kyrkskatt.se är det mycket svårt att se vad tjänsten kostar. Först när användaren når det sista steget i formulären framgår det att en ”adminstrationsavgift” på 369 kronor tas ut. Det användaren får för pengarna är att bolaget bakom sajten skriver ut och skickar hem en ifylld blankett för påskrift tillsammans med ett adresserat och frankerat kuvert.

Daniel Karfs på Konsumentverket tycker att den som är osäker ska ta hjälp av en anhörig eller en vän i stället.

SVT Nyheter har utan framgång sökt företrädare för kyrkskatt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.