I de fall när Riksbanken bedömer att det inte ska göras en utbetalning till den som har lämnat in ogiltiga sedlar går istället värdet på pengarna in i statskassan. Foto: Christine Olsson/TT

Det här händer med Gunnars pengar

Uppdaterad
Publicerad

Bränns pengarna? Eller går de rätt in i statskassan? Svaret är faktiskt både och.

SVT:s konsumentredaktion Plus rapporterar om Gunnar Ljungh som hittade 311 500 kronor i utgångna sedlar i lägenheten som han tog över efter sin fars död.

Men eftersom fadern inte lämnat några spår efter sig om var pengarna kommer ifrån så kan inte Riksbanken ersätta Gunnar, eftersom han inte kan bevisa att pengarna inte kommer från brottslig verksamhet.

Enligt Riksbanken så bränns de fysiska sedlarna upp och blir till fjärrvärme. I de fall när banken bedömer att det inte ska göras en utbetalning till den som hittat pengarna går istället värdet på pengarna in i statskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.