Kan man verkligen lita på energimärkningen?, frågar sig Karl-Erik Moberg. Foto: SVT/Linnea Lindholm

Energisnålt kylskåp drog dubbelt så mycket som angivet

Uppdaterad
Publicerad

Karl-Erik Moberg köpte ett energisnålt kyl-och frysskåp från Panasonic. Men när han mätte energiåtgången fick han dubbelt så höga värden mot vad som stod i energideklarationen.

Elektronikingenjören Karl-Erik Moberg och hans sambo bygger ett energisnålt hus i Kil utanför Karlstad. Målet är en energiförbrukning på fem kilowattimmar per dygn i hemmet så paret är noga när de väljer produkter.

– En av huvudorsakerna till att vi valde just det här kyl-och frysskåpet var att det hade låg energiförbrukning, säger Karl-Erik Moberg.

Dubbelt så hög förbrukning

Skåpet köptes i november och kostade 14 000 kronor. Dagen efter att Karl-Erik installerat det märkte han att husets totalförbrukning gått upp märkbart. Karl-Erik blev misstänksam och satte en mätare på skåpet, och mätningen visade att skåpet drog dubbelt så mycket mot vad som angavs i energideklarationen. Så Karl-Erik kontaktade återförsäljaren och Panasonic och undrade vad som var fel på skåpet.

– Responsen från Panasonic var att deras produkter är testade enligt alla ISO-standarder och är enligt specifikation, så det var jag som mätte fel, säger Karl-Erik Moberg.

LÄS MER: Energimyndigheten: ”Låter väldigt mycket”

Panasonic förklarade bland annat att skåpets kompressor ställde särskilda krav på mätmetoden. Så Karl-Erik köpte en mer avancerad mätare, som loggade energivärdet var tionde minut.

– Och för att verifiera att den faktiskt mätte rätt så använde jag riktig energimätare, en sådan som elbolagen använder för att mäta den el man betalar för, säger Karl-Erik Moberg.

Panasonic underkände sin egen mätning

Enligt Karl-Eriks mätningar så drog hans Panasonic-skåp drygt två kilowattimmar per dygn i snitt, men enligt energimärkningen skulle det bara dra strax under en. Men Panasonic fortsatte hävda att hans mätningar inte var tillräckligt pålitliga.

Återförsäljaren erbjöd sig att skicka ut en tekniker för att kontrollera skåpet, men det stoppades av Panasonic. De ville istället kontrollmäta på ett likadant skåp i Stockholm, med en bättre mätare.

Men mätresultaten dröjde. Efter mycket tjat fick Karl-Erik till slut se resultatet, och det visade samma tendens som hans egen mätning – nästan dubbelt så hög förbrukning mot det angivna värdet.

– Men argumentet från Panasonic var att deras mätare inte var tillräckligt bra, säger Karl-Erik.

Panasonic förkastade alltså även sin egen mätare och konstaterade att mätningen måste göras enligt standard för att vara tillförlitlig. Och något sådant test hade de inte möjlighet att göra på Karl-Eriks skåp.

Företaget förklarar i ett mejl till Plus att energideklarationen inte kan ses som ett mått på faktisk förbrukning eftersom skåpets förbrukning i vardagen påverkas mycket av hur du använder det. Däremot ska märkningen ge ett objektivt jämförelsemått när man väljer mellan olika produkter i butik.

LÄS MER: Panasonic: ”Svårt att bedöma om det är fel på produkten”

Men Karl-Erik tycker inte att argumenten håller.

– Vi är två personer i hushållet och vi är väldigt noga att vi inte öppnar så ofta och vi har ganska låg omgivningstemperatur, 17-18 grader, så det tyder på att skåpet borde dra mindre än det specificerade.

Känner sig lurad

– Och om Panasonics labbmätningar visar på ett värde, och sen i verkligheten är det ett helt annat, så tycker jag nog man känner sig lurad som konsument faktiskt.

Till slut erbjöd sig Panasonic att köpa tillbaks Karl-Eriks kyl-och frysskåp, och nu han köpt nytt skåp i liknande modell, men från en annan tillverkare. Och efter nio dygns mätningar så konstaterar Karl-Erik att det skåpet drar mindre än vad tillverkaren angett, vilket stärker honom i hans övertygelse om att något verkligen var fel med skåpet från Panasonic.

– Jag tror att det är fel på modellen, alltså inte bara mitt skåp. Det normala vore annars att företaget skulle reparerat skåpet, eller ersätt det med ett nytt.

Den aktuella kyl- och frysmodellen (B53VW2) försvann ur Panasonics produktsortiment kring årsskiftet, men enligt Panasonic har det inget samband med Karl-Eriks kritik kring produkten. Karl-Erik köpte sitt skåp i november.

Se inslaget om det energinsnåla kylskåpet i Plus, SVT2, den 18 april kl 20:30 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.