Till höger Maria Wiezell, expert i konsumenträtt och konsumentjuridik vid Sveriges konsumenter. Foto: TT / Sveriges Konsumenter

Expertens tips: Så fyndar du klokast i reatider

Uppdaterad
Publicerad

Reatider har både sina för- och nackdelar. SVT Nyheter har pratat med en expert som ger sina bästa råd att ha med sig in i butiken.

– Om man inte gjort en prisjämförelse kan man inte se om man blir lurad, säger Maria Wiezell, expert i konsumenträtt.

Är du en av de som rusar till butiken eller som ivrigt kastar dig över datorskärmen i reatider? Shoppa för all del, men gör det medvetet – är expertens råd.

– Är det något du ändå tänkt köpa, som nu finns till ett billigare pris, då är det ypperligt tillfälle att ”slå till”. Men finns den inte där, tänk efter innan du köper en snarlik, dyrare produkt, säger Maria Wiezell, expert i konsumenträtt vid Sveriges konsumenter.

Konkurrensen är stor och butikerna satsar i första hand på att locka dig in i butiken – både på nätet och nere på stan.

– Marknadsföringen är ett sätt för oss att tro att det är jätteviktigt att kasta sig till butiken just nu i detta nu. Men om man inte gjort en prisjämförelse kan man inte se om man blir lurad. Samtidigt går vi inte gärna tomhänta från butiken. Men det vi impulsköper är varken långsiktigt eller medvetet. 

Expertens tips – hela listan

  • Fundera över vad du behöver och vill köpa innan du ger dig ut i rean
  • Kolla upp vad produkterna kostar, kolla prishistoriken och håll dig a jour med prisutvecklingen
  • Jämför priser och var medveten om att det aldrig är sista chansen
  • Håll huvudet kallt och handla inte under press 
  • Tänk på att en snarlik produkt kan läggas ut till ett höge pris än produkten du tänkt köpa från början
  • En fördel med att handla på nätet är att du har ångerrätt i 14 dagar
  • Luras inte av en alltmer påträngande marknadsföring
  • Tänk på att du kan ha rätt till skadestånd om du blivit lurad till butiken under falska förespeglingar och du kan anmäla butiker som har vilseledande marknadsföring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.