Ett skriftligt avtal mellan kund och mätbolag är viktigt, enligt Jan Leidö. Foto: SVT

Expertens tips: så undviker du tvister kring mätbevis

Uppdaterad
Publicerad

Att förlita sig på oberoende firmors areauppmätningar vid bostadsförsäljning kan innebära risker för både säljare och köpare. Så här undviker du fällorna.

Jan Leidö är lektor och forskare i rättsvetenskap vid Umeå universitet. Här kommer hans bästa tips på hur du som konsument undviker att hamna i problem relaterat till mätbevis vid bostadsförsäljning eller -köp.

Som säljare:

● Se till att ha ett skriftligt avtal med mätbolaget, gärna med ett villkor om att bolaget ska hålla dig skadelös vid en eventuell tvist med köparen avseende mätningen.

● Var hellre lite vag än för specifik angående bostadens area i prospektet. ”Cirka 92 kvadratmeter” signalerar en större mätprecision än ”cirka 90 kvadratmeter”.

­● Skriv in i prospektet att du inte tar på dig ansvaret för mätningen.

● Uppmana spekulanter att göra en egen uppmätning, särskilt om de signalerar att ytan är av stor betydelse för dem, eller om bostaden genomgått stora renoveringar och det har funnits oklarheter kring bostadens area.

Som köpare:

● Om arean är viktig för ditt köpbeslut så se till att framföra det tydligt till säljaren, och dokumentera detta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.