Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket, ger tips på hur man undviker piratkopior när man handlar på nätet. Foto: SVT/TT/Claudio Bresciani

Experternas bästa tips: Så undviker du att råka köpa piratkopior

Uppdaterad
Publicerad

Varannan person som köper piratkopior gör det i tron att de köper äkta vara. Inför Black friday och jul ökar risken att bli lurad. Men det finns sätt att undvika att råka köpa piratkopior.

– Är priset för bra för att vara sant är det inte äkta vara, säger Jessica Cervin, kundsäkerhetschef på Blocket.

Piratkopiering kostar svenska företag hela 17 miljarder kronor varje år. Men det drabbar också den som köper en produkt. Allt ifrån kläder, skor, klockor, smycken och smink till elektronik och leksaker förfalskas.

– Nu är piratkopiorna otroligt mycket bättre. Naturligtvis är det näthandeln som har orsakat det, man klickar hem något erbjudande och har inte samma möjlighet att titta på produkten, säger Per Holgerson, expert på piratkopior på Patent- och registreringsverket. 

– Allt som kan kopieras kopieras. 

Inom EU stoppas flera 100 miljoner kopior varje år, enligt Per Holgersson. 

– Det är enorma belopp vi pratar om. Det visar att det finns en stor organisation bakom det här. 

Men det finns saker du kan göra för att undvika att bli lurad. Hör experternas fem bästa tips i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.