Johanna Harlevi Viotti hörde av sig till SVT:s konsumentredaktion Plus med sin märkliga p-botshistoria. Foto: Privat

Hon får böter i Malmö – för bil på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Harlevi Viotti får böter på böter för felparkering i Malmö – trots att hennes bil står avställd i ett garage utanför Visby.

– Det är helt galet. Jag får ingen hjälp. Jag kan ju hamna hos Kronofogden för det här, säger Johanna Harlevi Viotti till Plusredaktionen. 

Johanna äger en vit Volkswagen Polo, som sedan i höstas står avställd i hennes pappas garage utanför Visby. En dag fick hon en parkeringsbot från Malmö. 

Johanna kontaktade då parkeringsföretaget Qpark, som kontrollerade den första boten och konstaterade att det var en bil registrerad i Lettland, med samma registreringsnummer, som stod felparkerad i Malmö. Parkeringsvakterna har inte uppmärksammat vilken nationalitet det är på bilen.

Boten ströks, och Johanna trodde att allt var frid och fröjd. Men efter några månader började det strömma in nya parkeringsböter. Den här gången kom böterna från Transportstyrelsen.

LÄS MER: Han bötfälldes för någon annans parkering i fel stad

Vill inte betala felaktiga böter 

Efter att ha blivit omdirigerad mellan olika personer på myndigheten, så blev Johanna slussad till polismyndigheten i Malmö. Där blev beskedet att Johanna måste betala böterna och sedan bestrida dem. Men hon vill inte betala böter för en felparkerad bil i Malmö som hon inte äger.

– Det är ju helt jäkla sjukt! Jag gjorde en polisanmälan och bestred böterna med hjälp av en advokat, men utredningen lades ner. Polisen anser inte att det är ett brott, säger hon.

Det finns tills synes inte heller några garantier för att det inte kommer att trilla in ännu fler böteslappar, även om hon betalar de böter som hon redan har fått.

Hos polisen i Visby har Johanna fått veta att det finns totalt tolv böter registrerade på hennes fordon, men att åtta av böterna har strukits på grund av att det är ett utländskt fordon.

LÄS MER: Polisen: ”Johanna måste betala sina böter”

Johanna Harlevi Viottis bil står avställd i hennes pappas garage utanför Visby på Gotland. Foto: Privat

Polisen och kommunen hänvisar till varandra

Parkeringsböterna, totalt fyra parkeringsanmärkningar, är i skrivande stund uppe i 2800 kronor. Johanna upplever att hon inte får någon hjälp hos vare sig polisen eller Malmö kommun, som enligt henne bara hänvisar till varandra. 

Ett foto på den felparkerade bilen skulle troligen kunna bevisa att det inte är Johannas bil som står felparkerad i Malmö, men någon sådan bild finns inte.

– Gatukontoret säger att de aldrig fotograferar bilarna som de bötfäller och att de inte kan hjälpa mig med frågan. De säger att jag ska kontakta polisen, men det har jag ju redan gjort. Jag blir bara runtslussad, säger Johanna Harlevi Viotti.

LÄS MER: Kommunen: ”Tråkigt att parkeringsvakterna inte har uppmärksammat”

Tipsa Plus!

Visa

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet