Flera företag saknar tillstånd att verka i Sverige eller att närma sig svenska kunder, men trots det så fortsätter svenska konsumenter att trilla dit. Foto: Hasse Holmberg/TT

Finansinspektionen varnar för 77 företag

Publicerad

Finansinspektionen (FI) varnar för utländska företag som säljer högriskspel på optioner till svenska konsumenter. 77 företag ligger på myndighetens varningslista då de till och med saknar giltigt tillstånd att verka i Sverige.

Problemet med oseriösa företag som säljer spel på så kallade binära optioner i Sverige har ökat kraftigt sedan 2015.

LÄS MER: Investeringsbedrägerierna ökar – få leder till åtal

– Innan dess fanns den här handeln i princip inte i den här skepnaden, säger Lars Malmström, avdelningschef konsumentkontakt på Finansinspektionen, till Plusredaktionen. 

Binära optioner kallas också Överunder och är ett slags vadslagning med hög risk på börsen. Kunden satsar på om en aktiekurs, valuta eller en råvara ska gå över eller under en viss kurs vid en viss tidpunkt.

I Plus den 25 april kan du se hela intervjun med Lars Malmström, avdelningschef konsumentkontakt på Finansinspektionen. Foto: SVT


Det finns även seriös handel men problemet är de nya aktörerna som medvetet försöker lura kunder till riskfyllda investeringar med falsk marknadsföring.  

– Det här är nånting som man säljer med framgångssagor där man säger att det finns jättemycket möjligheter att tjäna pengar. På 20 minuter kan man tjäna 20 000 och det kan vara ganska lockande, säger Lars Malmström på Finansinspektionen.

LÄS MER: Strokedrabbade Bengt riskerar förlora alla sina besparingar

LÄS OCKSÅ: Pensionären Tomas förlorade på ett år 400 000 kronor

77 företag på varningslistan

Idag har Finansinspektionen 77 företag som säljer binära optioner på sin varningslista. De saknar alla tillstånd att verka i Sverige eller att närma sig svenska kunder, men trots det så fortsätter svenska konsumenter att trilla dit och Finansinspektionen kommer i kontakt med lurade svenskar varje vecka.

HELA LISTAN: Här hittar du alla företag som FI varnar för – och fler som sysslar med andra investeringsbedrägerier

Ofta säljs de här tjänsterna via telefon på engelska och säljarna får först kontakt efter att svenska kunder lockats att klicka på annonser på tex Facebook. 

– Men låter det för bra för att vara sant så är det ju oftast det, säger Lars Malmström på Finansinspektionen.  

– Och har man förlorat sina pengar så säger vår erfarenhet att det är mycket svårt att få tillbaka några pengar.

SVT Play: Se mer om binära optioner i Plus – den 25 april, 20:30.

Investeringsbedrägerier

Visa

Ett utmärkande drag för investeringsbedrägerier är det metodiska och långsiktiga arbetssättet som bedragarna använder sig av. Avsikten är att kunna lura en investerare på pengar vid upprepade tillfällen. Allt startar ofta med att en engelsktalande rådgivare söker kontakt via telefon.

Ett investeringsbedrägeri kan omfatta tre skilda faser:

  • Försäljningsfasen – ett erbjudande om en ”lovande” investering
  • Återköpsfasen – ett bedrägeri med olika påhittade avgifter
  • Räddningsfasen – ett falskt erbjudande om hjälp när offret förstått bedrägeriet.

Källa: Finansinspektionen

Tipsa Plus!

Visa

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Investeringsbedrägerier

Mer i ämnet