Fria tider undanhöll delar av ljudfil

Uppdaterad
Publicerad

Efter att SVT:s konsumentredaktion Plus publicerat ett av Fria Tiders telefonförsäljningssamtal har företaget valt att själva publicera en annan version av samtalet. Den versionen ska enligt Fria Tider vara beviset på att ett avtal ingåtts.

Enligt den nuvarande personuppgiftslagen, PUL, har man som privatperson rätt att begära ut den information som finns registrerad om en själv, förutsatt att filerna finns strukturerade och sökbara, exempelvis i ett kundregister. Då säljsamtal ofta innehåller personuppgifter som till exempel namn eller personnummer omfattas de av lagstiftningen.

Då kunden Lotta, med hjälp av sin lokala konsumentvägledare Maria Johansson, begärde ut sin fil från Fria tider fick hon enligt Maria Johansson bara den del som Plusredaktionen publicerat. Utifrån vad som hördes på den filen har de också agerat med att bestrida det ingångna avtalet.

”De gör det fult”

Att det nu finns en annan längre fil förvånar Maria Johansson.

–Det här är ju inte det jag har kommenterat tidigare. Så det tycker jag de gör fult, säger Maria Johansson.

Hon menar dock att hon hade gjort samma bedömning om hon fått hela ljudfilen.

–Hon säger inte tydligt ja, utom till att få ett sms med en länk och det är för diffust för att kunden ska förstå att här och nu ingås ett avtal. Så det står jag fast vid, säger Maria Johansson.

Kan inte välja vad som ska lämnas ut

Camilla Sparr, jurist på Datainspektionen, jobbar på den myndighet som har tillsynsansvar för personuppgiftslagen. Enligt henne är det svårt att uttala sig om det specifika fallet men hon menar att tolkningen av lagen är tydlig.

–Ett företag kan inte välja vad de vill lämna ut till en privatperson. Om en ljudfil finns sökbar i ett kundregister eller liknande ska all information från ljudfilen lämnas ut, säger Camilla Sparr.

Undantaget är om det förekommer uppgifter om en annan person i filen. Dessa ska då maskas.

Den 25 maj börjar en ny lag att gälla, GDPR, och då kommer skyddet för den enskilde individen att stärkas ytterligare.

Lämnar inte ut den fullständiga filen

I en skriftlig kommentar till Plusredaktionen skriver Fria tiders publisher Widar Nord att ljudfilen de lämnat ut till kundens konsumentvägledare bara gäller själva ”beställningen”.

Att filen inte är fullständig ser han inte som ett problem då det inte är kunden själv som begärt ut den. Personuppgiftslagen gäller bara då uppgiftslämnaren själv begär ut sina handlingar.

Plusredaktionen nekas också att ta del av den fullständiga filen med hänvisning till en process i Stockholms tingsrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer