Det finns många saker en kommun behöver tänka på för att parkeringsövervakningen ska bli korrekt. Foto: TT

Flera kommuner har utfärdat parkeringsanmärkningar utan lagligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

För att parkeringsvakter ska få utfärda parkeringsanmärkningar krävs korrekta kommunbeslut. Enligt polisens kartläggning visar det sig dock att flera kommuner inte har haft full koll på detta.

Polisen har gjort bedömningen att parkeringsvakter i Helsingborgs stad har utfärdat 355 000 parkeringsanmärkningar utan lagligt stöd.

Enligt polisen i region Syd har Helsingborg anlitat ett parkeringsbolag trots att ett kommunbeslut har sagt att endast kommunanställda p-vakter får utfärda parkeringsanmärkningar.

Plus granskar p-böter

Minst tre kommuner

Polisen har granskat alla kommuner i Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län. Förutom Helsingborgsfallet har polisen upptäckt ytterligare en kommun, Karlshamn, som haft liknande brister under flera år.

Granskningen inleddes efter att hovrätten gett en bilist rätt till pengarna tillbaka för en parkeringsanmärkning som utfärdats i Höganäs kommun. I det fallet konstaterade hovrätten 2015 att utredningen visat att kommunen inte haft behöriga parkeringsvakter under flera år.

Alla tre kommunerna har nu rättat till sina beslut. Helsingborg uppger dock att de inte delar polisens bedömning.

Inte koll på alla kommuner

Plusredaktionen har frågat övriga sex polisregioner om de har gjort liknande kartläggningar som polisen i södra Sverige. Endast region Nord uppger att de har gjort det.

I norra Sverige har kommunerna i Norrbottens län, samt i landskapen Jämtland, Härjedalen och Medelpad kontrollerats, men där hittade polisen inga fel.

Varje p-vakt måste godkännas

SVT har tidigare rapporterat om en liknande miss i en fjärde kommun: Knivsta. I det fallet handlade det om att kommunens enda parkeringsvakt utfärdat 2 216 felaktiga parkeringsanmärkningar, eftersom p-vakten inte förordnats.

För att få utfärda parkeringsanmärkningar på kommunal gatumark krävs att vakten är förordnad av kommunen, oavsett om personen är anställd av kommunen eller av ett parkeringsbolag.

Mycket för en kommun att tänka på

Det finns också flera andra aspekter som en kommun behöver tänka på för att inte riskera att utfärda felaktiga parkeringsanmärkningar, särskilt om kommunen väljer att lägga till egna så kallade lokala föreskrifter.

– Det åligger kommunerna att se till att beslutsfattarna har den sakkunskap som krävs, säger Emelie Schleenvoigt, jurist på polisens rättsavdelning Syd.

Har du insyn i p-branschen? Eller känner du dig felaktigt behandlad som bilist, eller i någon annan situation som konsument? Kontakta Plus! Foto: Matilda Sandberg/SVT

Lämna ditt tips här – och följ den pågående granskningen!

”P-böter”

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer: 

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på kommunal gatumark. Som bilist måste du betala boten först, för att senare bestrida den till polisen.
  • “P-böterna” som nämns i denna artikel är parkeringsanmärkningar. Förutom i de fall när bilisterna struntat i betalningen, eller fått rätt hos polisen, har alltså pengarna gått in och stannat i kommunkassorna.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Om du tycker du fått en felaktig kontrollavgift är det bäst att bestrida direkt till parkeringsbolaget, innan du betalar.
  • Mer om hur du bestrider de olika “böterna” kan du se här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet