Förbjudna ämnen i nästan vart tredje par undersökta hörlurar

Uppdaterad
Publicerad

Sex av 20 hörlurar i Kemikalieinspektionens undersökning innehöll för höga halter av förbjudna ämnen. Det visar en ny rapport. Framförallt fanns bristerna i lågprisprodukter och inom e-handeln.

Det handlar om bly, flamskyddsmedel och ftalater – ämnen som kan vara cancerframkallande, miljöfarliga och skada fortplantningsförmågan. 

När Kemikalieinspektionen undersökte 69 olika hemelektronik-produkter innehöll 24 av produkterna otillåtna ämnen som låg över gränsen för vad lagstiftningen tillåter.

– Det är en ganska hög andel men det är ungefär på den nivån det brukar vara i den här typen av produkter. Vi hittar mest brister i just elektronik, och framförallt i lågpriselektronik av mindre kända varumärken, säger Mariana Pilenvik, inspektör vid Kemikalieinspektionen.

Otillåtna ämnen i lågprisprodukter

Bland produkterna som undersökts, från totalt 27 olika företag, finns bland annat lampor och kökselektronik, men den största kategorin är hörlurar. Av totalt 20 undersökta hörlurar innehöll sex otillåtna ämnen över gränsvärdet i lagen.

– 30 procent innehöll förbjudna ämnen och samtliga av dem var lågprisprodukter av mindre kända märken, säger Mariana Pilenvik.

Framförallt hittades bly i lödningar inuti produkterna. Men det fanns också flamskyddsmedel och mjukgörande medel på kablar eller i konstlädret på den delen av hörlurarna som sitter närmast örat.

”Ständig påverkan”

De flesta bristerna hittades i lågprisprodukter och i produkter via e-handel och från små importföretag. 

- Om man köper produkter via e-handel utanför EU så gäller inte samma regler som inom EU. Då gäller det att se upp extra mycket. I tidigare projekt har vi sett att om man köper produkter direkt från Kina till exempel så är det mycket brister, säger Mariana Pilenvik. 

Mariana Pilenvik understryker att det generellt inte handlar om några akuta hälsorisker för konsumenterna. 

– Men det kan påverka oss på längre sikt. Allt beror på vilket sätt man utsätts för dem och i vilka halter. Problemet är att vi utsätts för de här ämnena lite grann hela tiden, från mängder av produkter. Ftalater finns till exempel i många produkter runt om oss, så det är en ständig påverkan. 

Så undviker du att köpa produkter med förbjudna ämnen – få tre tips i klippet ovanför

Fakta om skadliga ämnen

Flera lagar begränsar användningen av vissa farliga ämnen i produkter. Följande ämnen begränsas av olika EU-lagar och förordningar och har varit aktuella i Kemikalieinspektionens rapport.

Bly är en tungmetall som det sedan länge är känt kan orsaka skadliga effekter på människors hälsa och miljön. Exponering för bly kan bland annat ge skador på nervsystemet och medföra försämrad intellektuell utveckling. Foster och barn är extra känsliga för blyets skadliga effekter.  

Kortkedjiga klorparaffiner (SCCP) är förbjudna eftersom de är skadliga för vattenlevande organismer samt mycket långlivade och inte bryts ned i naturen. Ämnena ackumuleras i kroppen och kan ha en effekt på fortplantningen vid höga doser. Det finns också risk för att de kan vara cancerframkallande.  

Ftalater (t.ex. DEHP, DIBP, DBP, BBP) är samlingsnamnet på en grupp kemiska ämnen som är baserade på ämnet ftalsyra. Ftalater används i golvbeläggningar av plast inomhus, i limmer, färger och tätnings/-utfyllnadsmedel, tapeter, kabel, folie och vävplast. Ftalater kan också finnas i diverse produkter av mjuk plast som exempelvis sandaler, pennskrin, suddgummin och i PVC-tryck på tröjor. Det innebär att både människa och miljö exponeras från många olika källor för dessa ftalater, och att det är den totala exponeringen som kan vara problematisk. Ftalater kan läcka ut ur plast och tas upp av kroppen. Några ftalater kan påverka testiklarna och skada fortplantningsförmågan.  

TCPP används bland annat som flamskyddsmedel i olika typer av plaster. Det finns misstankar om att ämnet kan vara cancerframkallande.

Källa: Kemikalieinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.