Henrys kranvatten var 27 grader – ökar risken för legionella

Uppdaterad
Publicerad

Henry Landström upptäckte att kallvattnet i deras nybyggda lägenhet inte var så kallt, och när han tittade på kallvattenrören såg han att isoleringen var felaktig. Henry får medhåll av en expert som anser att konstruktionen bryter mot Boverkets regler och medför hälsorisker.

SVT:s konsumentredaktion Plus granskar just nu problem med bostäder och en av många som tipsat redaktionen är Henry Landström i Umeå. Han upptäckte att kallvattnet i lägenheten inte var tillräckligt kallt och började undersöka varför.

– När jag sen pratat med grannar så hade de uppmärksammat samma sak. Man trodde det skulle vara så, säger Henry Landström.

Plus granskar bostadsaffärer

Felaktig rörisolering

Efter att tidningen VVS-Forum skrivit om felaktiga rörisoleringar så lokaliserade Henry orsaken till det varma kallvattnet till ett varmt schakt inne i badrummet. Där låg både kall- och varmvattenledningar nära varandra.

När han sen undersökte vattenrören upptäckte han att rörisoleringen inte alls var av den tjocklek som finns beskrivet i bygghandlingarna. I rambeskrivningen för bygget av huset står det att det ska vara 40 millimeter tjock isolering i varma schakt. Det finns också beskrivet att det kan användas 16 millimeter isolering i trånga utrymmen.

Men i Henrys lägenhet är isoleringen runt rören bara 13 respektive 15 millimeter tjock.

– Det är skandal. Så får det inte se ut, säger Henry Landström, som uppmätt temperaturen på kallvattnet till 27 grader.

Den siffran kan jämföras med nuvarande regler från Boverket, som säger att stillastående kallvatten inte får bli varmare än 24 grader under åtta-timmarsperiod.

Byter mot Boverkets byggregler

Reglerna för den här typen av installationer har skärpts på senare år. Anledningen är att förhindra spridningen av legionella, som är en bakterie som växer som bäst mellan 20-55 grader. Bakterierna kan orsaka svåra lunginflammationer, som drabbar 100-150 svenskar varje år.

VVS-ingenjören Östen Edén, som är certifierad för att kontrollera såna här anläggningar, menar att rörinstallationen även strider mot de byggregler som var aktuella när huset byggdes.

– Isoleringen räcker inte alls. I rambeskrivningen finns det angivet vilken isolering som ska användas och till och med den är otillräcklig. Men den hade i alla fall varit bättre än isoleringen som finns där nu, säger Östen Edén till Plusredaktionen.

Östen Edén menar att man inte alls ska dra kall- och varmvatten i samma schakt, men om man gör det anser han att det bör minst vara 60 mm isolering på rören.

– Reglerna finns där av en anledning, Man har konstaterat att det finns risker med för varmt kallvatten och den risken anser jag finns här.

“Går inte att ersätta med pengar”

Riksbyggen som låtit uppföra huset menar att det inte är något fel på installationerna eller vattentemperaturerna. Men har trots det erbjudit 100 000 kronor till bostadsrättsföreningen för att lösa tvisten. Det har Henry Landström och hans grannar tackat nej till.

– Det här är en hälsorisk. Det går inte att ersätta med pengar. De måste göra om och göra rätt, säger Henry Landström.

Följ Plusredaktionens pågående granskning av bostäder här – och tipsa reportern!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet