Nils Pejryd, reporter på Plusredaktionen. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Hjälp oss att kolla upp märkliga parkeringsböter

Uppdaterad
Publicerad

Just nu granskar SVT:s konsumentredaktion Plus utfärdandet av parkeringsböter (eller kontrollavgifter och parkeringsanmärkningar som det egentligen heter).

Har du eller någon du känner råkat ut för något när ni parkerade en bil?

Hör av dig till reporter Nils Pejryd

Här kan du följa Plus löpande publiceringar om p-böter

Reporterns dagbok

2021

30 januari: För två år sedan inledde jag den här granskningen, men inte kunde jag då tro att jag två år senare skulle få möjlighet att dra slutsatser om svenskarnas parkeringsproblem. Men över tusen tips senare så går det att se mönster. Läs gärna mer om detta här – och när du ändå håller på kan du passa på att ta del av Laszlos. Hans fall är ett tydligt exempel på hur svårt det är att få rätt i parkeringsfall i domstolarna. För trots att domstolen underkände parkeringsvaktens bildbevis så döms Laszlo ändå att betala boten.

2020

8 oktober: Drygt två år efter att tyska Sabine fick en parkeringsanmärkning i Stockholm har nu Högsta domstolen avgjort om det var okej att Sabine knappade in extra bindestreck i registreringsnumret eller inte. Det här har varit ett väldigt spännande fall att följa och jag tror de flesta inblandade tycker att det är skönt att det äntligen kommit ett avgörande!

22 april: Som jag skrivit tidigare så verkar det här ämnet aldrig dö ut. Därför vill jag nu gärna komma i kontakt med folk med insyn i branschen. Jobbar du som p-vakt, eller av någon annan anledning sitter på spännande information? Hör av dig till mig!

22 april: Idag kan man läsa det senaste i vår rapportering på det här stora ämnet. Nu visar det sig nämligen att polisen har hittat flera kommuner där parkeringsövervakningen saknat lagligt stöd under en längre tid. 355 000 ”felaktiga” p-böter – i en och samma kommun!

Jag tycker det är väldigt intressant att höra de olika kommunerna resonera: Den ena säger att polisen har helt fel den andra säger att polisen har rätt, men att de skulle ha upptäckt felet tidigare. Oavsett vilket verkar det vara komplicerade frågor som en kommun måste hålla koll på för att inte riskera att utfärda felaktiga parkeringsanmärkningar...

24 mars: Jag vill idag bara rikta ett stort tack till alla hundratals personer som hört av sig till mig på ämnet. Jag önskar att jag kunde svara er alla, men tiden räcker tyvärr inte till. Men responsen jag får visar att det här är ett ämne att fortsätta granska, så det kommer jag och Plusredaktionen troligtvis att göra.

3 mars: Jag har nu fått veta att en majoritet av finska riksdagspolitiker vill förbjuda privat parkeringsövervakning. Undrar vad svenska politiker tycker om detta?

27 februari: Jag vet redan nu att jag vill fortsätta att granska parkeringsbranschen. Det finns väldigt mycket att säga och min tipsinkorg kokar just nu. Jag behöver nu hjälp med två saker: Dels vill jag prata med folk i parkeringsbranschen. Hur är det egentligen att jobba som p-vakt? Dessutom vill jag titta närmare på hur avtalen skrivs mellan markägare och parkeringsbolag. Har du tillgång till sådan avtal? Hör av dig!

27 februari: Till helgen publicerar jag flera artiklar som handlar om hur polisen hanterar parkeringsärenden. Det visar sig att i vissa fall har bilister fått vänta i två år på beslut när de bestridit sina böter – trots att de enligt lag varit tvungna att betala dem direkt. Samtidigt driver polisen parkeringsärenden hela vägen till Högsta domstolen mot bilister som betalat och försökt göra rätt för sig. Jag hoppas på ett bra svar om hur polisen väljer att prioritera sitt arbete. Läs mer här, till helgen!

2 februari: Med tanke på hur mycket tips jag fått på detta ämne, och med tanke på hur många som verkar tagit del av de tidigare granskningarna, så funderar jag på att väcka denna granskning till liv igen. Därför efterlyser jag nu tips som kan föra granskninge vidare. Missade jag nåt i förra granskningen? Har något hänt som är värt att belysa? Tipsa mig här!

2019

16 april: Jag har fått hundratals tips om p-böter under min granskning. Väldigt många av dem innehåller, eller har en underton av, systemkritik. Ni är många som ifrågasätter rättssäkerheten kring våra parkeringslagar. Jag har pratat med en forskare som fördjupat sig i vårt system, och hennes kritik liknar er väldigt mycket. Även branschen själv anser att det finns mycket som kan förbättras.

Systemkritiken har funnits länge, jag har till exempel läst enskilda riksdagsledamöters motioner om att få till en förändring, men gensvaret från politikerna har varit svagt. Undrar om de förändringar som skett i Norge och Danmark nyligen kommer att få våra politiker att tänka om? Eller att tänka på detta överhuvudtaget, kanske jag ska skriva?

12 april: Häromdagen kom ett ARN-beslut i frågan om det ska vara okej att råka göra ett misstag som att knappa O istället för en nolla i till exempel en biljettlös parkeringsautomat. Svaret: Nej, även om omständigheterna är beklagliga så var det inte uppenbart oskäligt att utfärda kontrollavgiften”. Jag vet från mitt omfattande inflöde av tips att ni är många som inte håller med. Titta gärna den 16 april på vår kartläggning av de svenska parkeringsreglerna. Behöver vi göra något åt det här i Sverige?

11 april: Läs gärna uppföljningen på vår parkeringshistoria från Mälarsjukhuset i Eskilstuna. Nu säger landstinget att parkeringsautomaterna ska programmeras om. Undrar hur snabbt det kan göras?

10 april: Ni är otroligt många som är besvikna på de svenska reglerna. Jag har dessutom pratat med flera experter och efter min kartläggning som snart publiceras överväger vi på redaktionen att slänga hela det svenska parkeringssystemet i Plus klassiska soptunna. Blir det så? Kolla i SVT Play kl 13:00 den 16 april!

1 april: Efter gårdagens publicering har jag fått ett inflöde av tips jag aldrig sett förut. Innan jag hunnit läsa ett tips kommer nästa. Med anledning av detta har vi valt att föra in ytterligare ett avsnitt där vi kan ta upp detta. Totalt fyra avsnitt den här säsongen alltså. Tack alla för engagemanget!

29 mars: Jag har lärt mig väldigt mycket spännande detaljer om parkeringsböter den senaste tiden. Bland det första jag var tvungen att reda ut var de olika typ av p-böter som finns. För egentligen heter det ju ”parkeringsanmärkningar” och ”kontrollavgifter”. Mer om det kan du lära dig här. Jag har också kollat upp hur man ska göra för att bestrida böter man tycker är felaktiga. Här har jag samlat fyra tips!

21 mars: Jag har just nu näsan djupt i parkeringsutredningar, lagformuleringar och annat spännande. Jag planerar flera olika publiceringar på detta ämne, där jag bland annat vill söka svar på frågan om Sveriges lagstiftning kring parkering verkligen är helt uppdaterad. Fortsättning följer.

20 mars: Nu har jag intervjuat en kvinna som knappat in ett O istället för en nolla när hon skulle ange sitt regnummer, men som ändå inte får boten avskriven. Tydligen finns det dessutom många fler som upplevt samma sak, till och med på samma parkering. Mer om detta snart. Jag tycker att detta specifika p-problem är väldigt spännande, inte minst eftersom olika länder verkar se på saken på olika sätt!

14 mars: Efter ett kortare uppehåll med andra arbetsuppgifter tar jag nu nya tag med p-böterna. Bland annat har jag stött på en intressant dom i Danmark, som förbjuder kommuner och p-bolag att avfärda bestridanden som rör när någon skrivit in en siffra/bokstav fel i till exempel en parkeringapp. Samtidigt vet jag att svenska Allmänna reklamationsnämnden bedömt en liknande situation till p-bolaget fördel. Undrar varför detta skiljer sig åt?

6 mars: Imorgon ska jag intervjua en forskare inom parkeringsjuridik. Hon har en hel del att säga om det svenska systemet kring p-böter och kan också jämföra vårt system med våra nordiska grannländers, som enligt henne skiljer sig ganska markant åt. Det ska bli spännande att få höra mer, speciellt eftersom hennes synsätt liknar den bild som mina tipsare tillsammans ger: att insynen i hur parkeringsbolagen gör sina bedömningar lämnar en hel del att önska.

5 mars: Idag kan ni läsa om Maria. Hon fick böter på en gästparkering eftersom hon var skriven i området. Men hon varken bor där eller har tillträde till sin ordinarie parkeringsplats eftersom hon hyr ut lägenheten i andra hand. Efter att jag börjat ställa frågor till parkeringsbolaget så skriver de nu av boten på 650 kronor. Men intressant nog hävdar de samtidigt att de gjort allt rätt. Det verkar helt klart finnas undantagssituationer som är lite extra spännande att rota i.

22 februari: Nästa vecka ska jag träffa Maria, som fick böter trots att hon betalat korrekt. Anledningen var att hon parkerat på en gästparkering när hon fortfarande var skriven på en bostad i närheten. Men trots att hon kan bevisa att hon hyrt ut lägenheten i andrahand så får hon inte riva boten. Det ska bli spännande att få höra mer!

Om jag redan nu ska försöka se ett mönster bland alla tips som kommit in så skulle det nog vara att många upplever en ovilja bland parkeringsbolagen att ta till sig logiska argument. Det ska jag försöka följa upp och söka svar på!

16 februari: Nu har jag rotat lite i vårt artikelarkiv, och hittat två lite märkliga historier på samma tema. Både Till och Johanna fick böter i en stad deoch deras bilar aldrig varit i. Läs gärna, för det finns en hel del intressant juridik och tolkningar av lagen kring detta!

15 februari: Då kör vi igång en ny granskning, men stora förhoppningar om att få god hjälp av våra tipsare! Det ska bli spännande att sätta tänderna i ett helt nytt ämne, och redan har jag märkt att det kokar av engagemang i frågan. Läs till exempel några av alla tips vi fått in i den här artikeln, eller på våra inlägg i sociala medier. Hoppas dock på ännu fler tips!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer