Instagram och Snapchat tog bort funktion efter rasistisk GIF

Publicerad

Både Instagram och Snapchat har tagit bort funktionen Giphy efter att en användare upptäckt en rasistisk GIF-animering.

I januari infördes GIF-funktionen för Instagram, i samarbete med företaget Giphy. I februari gjordes samma sak för Snapchat, där den rasistiska GIF-animeringen först upptäcktes.

Animeringen anspelar på mängden ihjälskjutna afroamerikaner i USA de senaste åren och innehåller rasistiska uttryck.

Senare upptäcktes animeringen även på Instagram. Båda plattformerna gick snabbt ut och meddelade att man för tillfället tagit bort Giphy-funktionen för att undersöka om det finns fler animeringar som bryter mot Instagram och Snapchats regler.

Tar på sig ansvaret

Giphy har själva gått ut med ett uttalande till teknikmagasinet Techcrunch där man tar på sig ansvaret och pekar på en bugg i modereringsfiltren:

”Vi har fixat buggen och går nu igenom alla våra GIF-animeringar och bör vara klara inom kort. Vi tar på oss det fullständiga ansvaret för dessa incidenter och ber uppriktigt om ursäkt till alla som blivit stötta”.

Fotnot: GIF står för Graphics Interchange Format och är ett bildformat som gör det enkelt att skapa enkla animationer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer