SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat den typ av investeringsbedrägeri som rör så kallade binära optioner. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Investeringsbedrägerierna ökar – få leder till åtal

Uppdaterad
Publicerad

Investeringsbedrägerierna ökar i Sverige men trots det leder polisanmälningarna sällan vidare. Av närmare 100 anmälningar under 2016 väcktes endast ett åtal.

– Jag har förlorat stora summor och polisanmält men jag har inte fått nåt svar från polisen mer än att anmälan är mottagen. Det var i höstas och jag har ingen aning om ärendet är pågående eller nedlagt, säger en av de drabbade till Plusredaktionen.

Annonser som lockar med snabba pengar och spel på binära optioner är den senaste trenden av så kallade investeringsbedrägerier.

Investeringsbedrägerier

LÄS MER: Strokedrabbade Bengt riskerar förlora alla sina besparingar

LÄS OCKSÅ: Pensionären Tomas förlorade på ett år 400 000 kronor

Många svenskar kommer i kontakt med investerarna, som ofta sitter i ett annat land, på sociala medier. Sedan övertalas de via telefon att satsa sina sparpengar på ett slags vadslagning kring optioner. Riskerna är ofta mycket höga och enligt Finansinspektionen har problemet med oseriösa företag ökat kraftigt sedan 2015.

LÄS MER: Finansinspektionen varnar för 77 företag

Anmälningarna ökar – men leder sällan vidare

Den som drabbas kan polisanmäla bedrägeriet, men anmälningarna leder sällan till åtal. Anmälningarna har ökat sedan 2012 och enligt Brottsförebyggande rådets statistik för 2016 gjordes 98 polisanmälningar som klassades som investeringsbedrägerier men bara ett gick till åtal.

Poliser på regional nivå som Plusredaktionen har pratat med beskriver att de har små resurser att utreda internationella bedragare.

– Vi har väldigt få utredare och vi har redan problem att utreda de brott som begåtts i Sverige. Så den här typen av brott hamnar lågt på prioriteringslistan, säger en utredare.

Hårdare lagstiftning i Europa

I Sverige jobbar både Finansinspektionen, Konsument Europa och polisens nationella bedrägericenter främst med förebyggande åtgärder som varningslistor och konsumentinformation. I andra europeiska länder har dock lagstiftarna försökt komma åt den nya sortens bluffmäklare.

Den franska motsvarigheten till Finansinspektionen har beräknat att fransmännen förlorat nästan 4 miljarder euro under ett tidsspann på bara sex år på binära optioner. I december 2016 infördes därför bland annat ett förbud mot all slags digital reklam för binära optioner. Samma slags lagstiftning finns i Nederländerna. 

I Storbritannien har undersökningar kommit fram till att så få som 3 procent av alla investerare gör någon vinst alls på binära optioner och att genomsnittsförlusten ligger på cirka 182 000 kronor per person. Brittisk polis har officiellt kallat binära optioner för ”det största internetbedrägeriet i Storbritannien någonsin”. 

Polisen: ”Fortsätt anmäla”

Björn Seeth på Polisens nationella bedrägericentrum som har till uppgift att samordna polisens arbete i sådana här ärenden har svårt att överblicka vilka resurser polisen ute i landet har. Han menar att kompetensen att utreda den här typen av brott bör finnas på alla orter, men än har ingen svensk polis lyckats komma åt den här typen av investeringsbedragare.

– Men det finns vissa internationella framgångar efter polissamarbete. Det är det som gäller när det kommer till sådana här företag, säger Björn Seeth.

Han uppmanar alla som drabbats att fortsätta polisanmäla.

– Du ska självklart få hjälp från polisen, men sen måste man i varje ärende se vilka möjligheter som finns att komma vidare.

SVT Play: Se mer om binära optioner i Plus.

Investeringsbedrägerier

Ett utmärkande drag för investeringsbedrägerier är det metodiska och långsiktiga arbetssättet som bedragarna använder sig av. Avsikten är att kunna lura en investerare på pengar vid upprepade tillfällen. Allt startar ofta med att en engelsktalande rådgivare söker kontakt via telefon.

Ett investeringsbedrägeri kan omfatta tre skilda faser:

  • Försäljningsfasen – ett erbjudande om en ”lovande” investering
  • Återköpsfasen – ett bedrägeri med olika påhittade avgifter
  • Räddningsfasen – ett falskt erbjudande om hjälp när offret förstått bedrägeriet.

Källa: Finansinspektionen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Investeringsbedrägerier

Mer i ämnet