Hundratals biltips har inkommit till Plusredaktionen. Foto: TT

”Jag är fortfarande inte ägare av bilen jag köpte”

Uppdaterad
Publicerad

Här kan du läsa några av de många tips som Plus fått in i samband med redaktionens bilgranskning.

SVT:s konsumentredaktion Plus har under en längre tid granskat försäljare av begagnade bilar. Tipsen har strömmat in i hundratals till redaktionen, som också kommer att fortsätta granskningen under våren.

”Bilen ägdes av en annan bilfirma”

Patrick berättar: ”Jag har blivit lurad av en bilfirma. Mannen som satt i kontoret pratade snabbt och det blev ett lite konstigt samtal. Jag frågade flera gånger om jag fick se bilpapperna innan jag köpte, men han sa att de inte hade sånt eftersom allt gick digitalt. Mannen visste att vi hade kört hela natten och satte lite press på mig. Men bilen verkade vara bra så jag köpte den.

När papprena äntligen kom märke jag att bilen var skriven på en annan bilfirma. Och ganska snart började det ena felet efter det andra dyka upp”.

”Bilen jag köpte är avställd så jag kan inte köra den”

Ninas historia: ”Jag köpte en bil den 2 december och samma dag fick bilhandlaren min gamla bil. Nu är det 19 december och jag är fortfarande inte ägare av bilen på transportstyrelsens hemsida.

Jag har även fått reda på att bilen är avställd så jag kan inte köra i den.”

”Visar hur rättslös man är”

Mats skriver: ”Vi har precis råkat ut för en riktig soppa vad gäller oseriösa bilhandlare. Vår historia visar verkligen hur rättslös man är när man blir lurad på sin bil.

Vår bilhandlare i fråga sitter nu i fängelse på tre år men vi betalar fortfarande på lånet för en bil som någon annan nyttjar och står som ägare på. Banken som står för krediten som är kopplad till bilen struntar fullständigt i allt detta och kräver oss nu på att vi ska lösa lånet.

I skrivande stund, just exakt nu faktiskt, så här vi nått en förlikning i tingsrätten med de som köpte vår bil till kraftigt underpris. Vi har blivit tvingade att köpa tillbaka vår bil för att minska skadan så mycket som möjligt. Enligt tingsrätten är det inget konstigt att köpa en bil för halva marknadsvärdet som någon annan har en kredit på.”

”Bilen jag köpte var krockad”

Dejan delar med sig: ”2016 köpte jag en bil av årsmodell 2013 för 165 000 kronor. Våren 2018 började det komma rost på den. När jag tog bilen till verkstad kunde de få fram att bilen varit krockad och lagad på en verkstad för över 100 000 kronor. Nu har rosten börjat tränga fram där den blivit lagad.

Den auktoriserade försäljaren vill inte hjälpa till och inte heller verkstaden som gjorde jobbet. Det kommer nu kosta mig 15 000 kronor att åtgärda felet på en relativt ny bil. Försäljaren nämnde inget om skadorna och påstår att han inte hade kännedom om det.”

Har du också råkat ut för något när du köpte bil? Kontakta Plus reporter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bilköp

Mer i ämnet