Jula säljer viltvarnare för 99:90 kronor. Men vilken säkerhet får man egentligen för den hundralappen? Foto: Therese Hagberg & SVT

Jula stoppar leverans av viltvarnare

Uppdaterad
Publicerad

Kritiserade viltvarnare som påstås skydda mot viltolyckor i trafiken går fortfarande att köpa hos Jula. Företaget har dock stoppat nya leveranser av produkten.

”Under pågående utredning har vi stoppat vidare leveranser av produkten”, skriver Julas presschef Magnus Ljung i ett mejl till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Jula har också uppdaterat viltvarnarens produktinformation på sin hemsida. Där står nu:

”Observera att viltvarnarna inte är ett substitut för uppmärksamhet i trafiken. Det krävs fortfarande att du som förare har full uppsikt över körningen och är vaksam över eventuella djur på samt vid sidan av vägbanan.”

LÄS MER: Viltvarnare ger falsk trygghet på vägarna

Plus följer upp

I slutet av mars skrev Plus om viltvarnare (som också kallas viltvisslare) som bland annat säljs av Jula.

Produkten är tänkt att vara en billig försäkring mot att krocka med vilda djur. Tanken är att viltvarnaren ska skapa ett högfrekvent ljud av luftströmmarna som passerar runt bilen. Ljudet ska ligga på en hög frekvens som skrämmer vilda djur, och som gör att djuren undviker vägen.

Ett examensarbete från Luleå tekniska universitet visar dock att det inte finns några belägg för att produkten fungerar. Viltvarnare kan till och med kan vara farlig för bilister, eftersom det finns risk för att man som bilist blir mindre uppmärksam bakom ratten.

– Den ger dig en falsk säkerhet. Du riskerar att sluta titta på vad som händer vid sidan om vägen, men du kan aldrig garantera att produkten fungerar, sa civilingenjören och författaren bakom studien, Therese Hagberg, till Plusredaktionen.

”Djuren uppfattar inte ljudet”

Anders Sjölund, nationell samordnare för naturfrågor på Trafikverket, var även han kritisk till att viltvarnare säljs i detaljhandeln.

Enligt honom var viltvarnarna väldigt mycket på tapeten för två–tre år sedan, och det fanns polis i USA som satte dem på sina fordon.

– Då gjordes det också en studie för att utreda om viltvarnaren fungerar. Det visade sig då att det ljud som de skapar, det kunde inte klövdjur uppfatta, sa han.

Jula svarade på kritiken och sa att man skulle utvärdera examensarbetet för att titta på om man skulle plocka bort viltvarnaren från sortimentet.

LÄS MER: Därför säljer Jula den kritiserade produkten

I mitten av maj går viltvarnare alltså fortfarande att köpa på Jula. Företagets presschef Magnus Ljung meddelar via mejl att Jula har läst Therese Hagbergs examensarbete och att företagets utredning av produkten fortlöper.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer