Kartläggning visar problem i många solelsinstallationer

Publicerad

Samtidigt som det installeras allt mer solel på svenskarnas hustak finns det också brister i flera av installationerna. Det visar en kartläggning som forskningsinstitutet Rise har genomfört.

– Slarvigt utförda elinstallationer är lite av en tickande bomb. Och eftersom marknaden växer så snabbt är det viktigt att det här stramas upp illa kvickt, säger Peter Kovacs, projektledare och forskningsingenjör på Rise.

Under 2019 installerades 19 000 nya solelsanläggningar, vilket är nästan en fördubbling av antalet anläggningar. Och majoriteten av förra årets installerade effekt kommer från mindre anläggningar, på exempelvis villatak.
 
Därför gav Energimyndigheten det statligt ägda forskningsinstitutet Rise i uppdrag att inspektera solcellssystem över hela landet.

Flera brister – vissa allvarliga

Kartläggningen av 41 privata anläggningar visade att vissa problem var återkommande. 

– I stort sett varje anläggning vi tittade på lämnade något att önska, säger Peter Kovacs till SVT:s konsumentredaktion Plus.

De allvarligaste bristerna som hittades var kablar som låg lösa på taket under modulerna, istället för att vara fästa. Om kablarna kan röra sig över till exempel en tegelpanna i många år kan isoleringen nötas bort, vilket i värsta fall kan leda till brand och andra olyckor.

Kartläggningen visade också på andra typer av problem, som till exempel krångliga offerter, underprestation jämfört med offerten, skador på huset i samband med installationen och underskattning av skuggningar på solpanelerna.

Efterlyser certifieringskrav

Många av problemen som Kovacs och hans team upptäckte skulle enligt honom kunna motverkas med krav på certifiering. Idag kan man bli certifierad solcellsinstallatör, med det finns inga regler som säger att den som installerar måste vara certifierad.

– Privatpersoner är fortfarande väldigt utlämnade åt dem som installerar solel. Det är bra om konsumenter efterfrågar certifiering, säger Peter Kovacs.

Här kan du följa Plusredaktionens granskning av solelsanläggningar – och tipsa redaktionen!

Än så länge finns det ingen samlad statistik kring incidenter i solcellsanläggningar. Rise konstaterar i en rapport att mörkertalet för incidentrapportering lär vara stort. Forskningsinstitutet efterlyser därför en mer samlad rapportering för att få bättre överblick.

Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) har ingen egen kategorisering för solelsärenden men fick under 2018 och 2019 in minst 30 anmälningar per år, som rör solelsanläggningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar solel

Mer i ämnet