En 35-årig man åtalas för att ha kört på parkeringsvakter som skulle bogsera bort hans felparkerade bil. Foto: TT.

”Kommunen kan och ska rätta sitt fel”

Uppdaterad
Publicerad

Parkeringsvakterna i Örebro kommun hävdade att de inte hade rätt att korrigera den felaktiga p-bot som de själva utfärdat. Men det stämmer inte, enligt de experter i förvaltningsrätt som Plus konsulterat.

Ärendet gäller en påminnelse till en p-bot som utfärdats av parkeringsvakterna i Örebro kommun och som felaktigt skickats hem till Till Mayer i Salem utanför Stockholm.

Parkeringsvakternas eget bildbevis visar tydligt att boten avser en bil av både annat märke och färg, och med ett annat registreringsnummer än det som står på boten. Parkeringsvakterna har alltså antecknat fel.

Plus granskar p-böter

LÄS MER: Bötfälldes för någon annans felparkering

”Orimligt att polisen ska behandla skrivfel”

Men när Till Mayer hörde av sig till parkeringsvakterna och bad dem avskriva boten, så hävdade de att de inte har laglig rätt att göra det. Något som inte stämmer, enligt Tormod Johansen, doktorand i offentlig rätt vid Göteborgs universitet. Enligt honom finns inga hinder för kommunen att rätta till beslutet.

– Kommunen kan och ska rätta sitt fel om det är uppenbart, säger Johansen och hänvisar till Förvaltningslagens regler om självrättelse.

Även Jan Turvall, expert på kommunal förvaltning och lektor vid Göteborgs universitet instämmer.

– Det är ju orimligt att polisen ska behandla ett bestridande då parterna är överens om att det är ett skrivfel.

Magnus Eriksson är enhetschef vid tekniska förvaltningen i Örebro kommun.

Varför avskrev ni inte Tills bot direkt?

– Vi följer det som står i lagen om felparkeringsavgift. I den framgår det tydligt att det är Polismyndigheten som ska handlägga rättelse och bestridande.

De två experter som vi talat med säger att ni som kommun enkelt skulle kunna avskriva detta eftersom det var så uppenbart fel. Kan ni inte era egna regelverk?

– Ja jag tycker att vi kan det, och jag hörde att Till Mayer varit i kontakt med polisen och jag förstår inte varför man hänvisar tillbaka till kommunen då det klart och tydligt står att det är de som ska handlägga det här, säger Magnus Eriksson.

LÄS MER: Polisen: ”Uppenbara ärenden bör kunna avskrivas direkt”

”Väldigt beklagligt”

Enligt lagen om felparkeringsavgift så kan fordonets ägare eller förare begära rättelse hos polisen om personen anser att en p-bot är felaktig.

– Men det utesluter inte att kommunen också har möjlighet och skyldighet att på eget initiativ rätta sitt fel, om det är uppenbart. Därför borde kommunen rättat till beslutet och bara sett till att meddela Polismyndigheten, säger Tormod Johansen, doktorand i offentlig rätt.

– Vi får undersöka det här lite vidare. Men om vi nu kommer fram till att vi har möjlighet att göra det här så kommer vi se över våra rutiner, säger Magnus Eriksson, enhetschef vid tekniska förvaltningen i Örebro kommun.

Vad kan du säga till Till Mayer som fått ligga ute med 600 kr de senaste fyra månaderna?

– Jag tycker att det är väldigt beklagligt att han behövt göra det med tanke på att han har varit i kontakt med den instans som kan ta bort en parkeringsanmärkning direkt om det är uppenbart fel. Har det blivit fel så ska det lösa sig.

Se mer om parkeringsärendet i Plus den 21 mars.

Här hittar du Plus i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet