I flera andra europeiska länder finns det dock förbud mot att sälja biljetter vidare till ett högre pris. Ett förbud som inte finns i Sverige. Foto: SVT

Konsumentverket kan inte granska Viagogo

Uppdaterad
Publicerad

Trots många anmälningar till Konsumentverket kan myndigheten inte hjälpa svenska konsumenter med klagomål om biljettsajten Viagogo. Detta eftersom bolaget har sitt säte utomlands.

Emanuel Reinholdsson från Arvika köpte ogiltiga konsertbiljetter via sajten Viagogo.se och han är bara en av många svenska konsumenter som känner sig lurade av biljettsajten.

Konsumentverket har fått in 39 anmälningar på Viagogo bara i år, men då företaget har sitt säte i ett land som inte är med i EU kan myndigheten inte hjälpa svenska konsumenter som råkat illa ut. Däremot har Konsumentverket kontaktat sin schweizisk motsvarighet och bett dem inleda en granskning.

Klagomålen som inkommit till myndigheten gäller både ogiltiga biljetter och höga priser.

Inte olagligt med andrahandsförsäljning

I Sverige är det inte olagligt att sälja biljetter i andra hand till högre pris, eftersom det råder fri prissättning. I flera andra europeiska länder finns det dock förbud mot att sälja biljetter vidare till ett högre pris.

Förstahandsförsäljarna av biljetter har vid flera tillfällen försökt få stopp på andrahandsförsäljningen, men har då stött på patrull. Bland annat för att Konsumentverket ansett att det inte går att begränsa en köpares rätt att sälja vidare.

Konsumentminister Per Bolund ställer sig inte heller bakom en lagstiftning, man har tidigare sagt till SVT:s konsumentredaktion Plus att att branschen måste sanera sig själv.

LÄS ÄVEN: Konserten blev tre gånger så dyr

Här kan du följa Plus löpande publiceringar om andrahandsbiljetter – och tipsa vår reporter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar andrahandsbiljetter

Mer i ämnet