– Vi får se vad Konkurrensverket tycker. Det är inte jag som agerar oseriöst, säger Robert Majkut.  Foto: Henrik Montgomery TT/Tilda Taubert

KR Energiförvaltnings motdrag efter anmälan: ”Jag kommer dra dem inför rätta”

Uppdaterad
Publicerad

Robert Majkut, operativ chef på KR Energiförvaltning har inte hört något från polisen eller LRF Samköp gällande en polisanmälan. Han ser situationen som ett utspel från LRF Samköp i syfte att slå ut en konkurrent, och kommer själv lämna in en anmälan.

Robert Majkut, operativ chef på KR Energiförvaltning har inte hört något från polisen eller LRF Samköp gällande en polisanmälan. Han ser situationen som ett utspel från LRF Samköps i syfte att slå ut en konkurrent, och kommer själv lämna in en anmälan. 

– Jag är så trött på LRF Samköp. Nu när de får publicitet i SVT tror jag att de ser det som en prisvärd marknadsföringskampanj för deras nya elleverantör, säger Robert Majkut. 

LRS Samköps marknadsansvariga, Ingela Larsson, håller inte med.  

– Vi är glada att det uppmärksammas men inte för vår skull, utan för kundernas skull – LRFs medlemmar som vi går till jobbet för på morgonen, säger hon. 

”Klart att det läggs ned”

Underlaget från LRF Samköp kring fullmakter som ligger till grund för anmälan gällande bedrägeri, har Robert Majkut inte sett än.  

– De kommer med ganska grova anklagelser. Jag har hört det förr liksom. Det är inga som kan skaka fram något vettigt. Polisutredningar – det är klart att de läggs ned, det finns ju inget material. Det borde vara lätt om det finns så himla många förfalskade fullmakter – att gå till polisen och få mig fälld. Men det händer ju inte. Det finns inga sådana, säger Robert Majkut.  

 Men ni har ju ändå blivit polisanmälda, hur känns det? 

– Jag vet ju att de lägger ner det direkt så det är bara slöseri med resurser för samhället.  

Robert Majkut  håller fast vid att fullmakterna inte är ogiltiga eller bedrägliga, utan att kunden har för dålig koll på vad som står i avtal hur gamla de än kan vara, och att KR Energiförvaltning agerat korrekt.  

– Vi har fullmakter som kommit in löpande. Det är inte så att vi har legat lågt i tio år och sedan plockas det fram någonting. Jag kan förstå att vissa kunder upplever det så för att de kanske har legat bundna i långa avtal tidigare. Det är olika från kund till kund. Här försöker man göra det enkelt och klumpa ihop det och kalla det bluff. Det tycker jag ger en väldigt orättvis bild.  

Ingela Larsson på LRF Samköp suckar i luren.

– Jag fattar att han tycker att det är jobbigt att vi lägger oss i det här, men det vi gör är att fråga kunden: Vad vill du? De fullmakter som vi har sett har förfalskats och har datum som inte stämmer, säger Ingela Larsson. 

”Kommer dra dem inför rätta”

Robert Majkut vill se saken prövad. 

– Elleverantörerna tar ingen risk genom att säga att det är förfalskat. Jag vill se att det är LRF som har en tvist i så fall med oss i domstol. Men de vet att de har fel. Det är bara kunden som riskerar rättegångskostnader. (…) Här har de sagt till kunderna att vi har fel och “avbryt allt och bestrid allt”. Jag har ju avtal som säger annorlunda, så bedömer jag det i alla fall, säger Robert Majkut. 

– Vi får se vad Marknadsdomstolen och Konkurrensverket tycker, säger Robert Majkut. 

Hans uppfattning är att det är LRF Samköp som agerar klandervärt.  

– Det är beklagligt att LRF säger att det är falska fullmakter. Det de säger är ju att jag är en brottsling och det kommer jag agera och ta väldigt seriöst på. Jag kommer att dra dem inför rätta. De har orsakat skada för mitt företag, säger Robert Majkut.  

– Det låter lite magstarkt att polisanmäla oss. Om han vill ha underlag får han jättegärna höra av sig, kommenterar Ingela Larsson.  

”Ger en orättvis bild” 

Efter Plus granskning av KR Energiförvaltning, Svensk Kraftrevision, Nordisk Krafthandel och Axilias hantering av fullmakter har Robert Majkut mest varit i kontakt med Nordisk Krafthandel.  

– Vi har stramat åt fullmaktshanteringen. En kund som efterfrågar ett original eller en kopia och återkallar fullmakten hanterar vi på dagen oftast. Och det tycker jag har blivit bättre.   

Många vi har varit i kontakt med upplever det som att ni, alla de här bolagen, är samma personer och egentligen är samma företag. Är ni det? 

– Absolut inte. Jag vet inte varför man tror det?  

Det kan ju kanske uppfattas så om man får en faktura från ett bolag och sedan skickas vidare, att man då inte vet hur det hänger ihop? 

– Jag har fortfarande inte skickat någon faktura från Kr Energiförvaltning. Om man ska vara en samköpsorganisation så tecknar man avtal hos andra leverantörer. Sedan 2013 har vi haft 20 olika elleverantörer, allt från kommunägda till privatägda till i det här fallet, Nordisk Krafthandel. Så ja... Det är väl svårt att göra den kopplingen om man gräver lite, säger Robert Majkut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar elbolag

Mer i ämnet