Lena knappade ”O” istället för noll – får ändå inte p-boten avskriven

Uppdaterad
Publicerad

När Lena Andersson Strand parkerade vid sjukhuset i Eskilstuna fick hon problem. När hon skulle knappa in bilens registreringsnummer i den biljettlösa automaten knappade hon i ett O istället för en nolla. Men trots det vill inte parkeringsbolaget riva boten.

SVT:s konsumentredaktion Plus granskar just nu parkeringsböter. Det vanligaste tipset som kommit in till redaktionen handlar om att man fått böter för att man skrivit någon siffra eller bokstav fel i registreringsnumret, när man ska knappa in numret i en parkeringsautomat eller en app.

Just detta hände Lena Andersson Strand när hon parkerade i Mälarsjukhusets parkeringshus i Eskilstuna.

Plus granskar p-böter

– Jag blev jätteupprörd, för jag var helt säker på att jag hade gjort rätt, säger Lena.

Ingen möjlighet att bekräfta

Anledningen att hon var så säker var att hon hade råkat knappa in bokstaven O istället för hennes sista nolla i bilens registreringsnummer i parkeringsautomaten. Men betalningen gick igenom ändå, trots att Lena aldrig fick möjligheten att bekräfta på skärmen att hon knappat rätt.

Konsumentvägledningen i Eskilstuna kommun är kritisk till just detta, och har dessutom noterat liknande klagomål från ett femtontal bilister för samma parkeringshus de senaste månaderna.

”Det var bara att betala”

När Lena sedan bestred boten till parkeringsbolaget Q-park fick hon svaret att trots noggrann kontroll mot fordonets registreringsnummer kunde tjänstgörande vakt inte upptäckta Lenas betalning.

– Jag skickade in bevis på att jag betalat, men det spelade ingen roll. Det var bara att betala boten, säger Lena.

Q-parks vd Peder Ståhlberg skriver i ett mejl till Plusredaktionen att parkering tyvärr handlar om rätt och fel och att företaget bara följer gällande lagar och rättsfall.

Stort ansvar hos bilisten

Enligt svensk domstolspraxis har bilisten ett långgående ansvar att försäkra sig om att alla villkor som gäller för parkering på platsen är uppfyllda, och det är därför sällsynt att bilisten får igenom den här typen av bestridande. Men Lena hoppas ändå på att få rätt till slut.

– Det är inte pengarna det handlar om. Parkerar man på ett sjukhus ska man kunna känna sig trygg, säger hon.

Lenas p-bot är just nu ett pågående fall hos Allmänna reklamationsnämnden.

Har du råkat ut för en p-bot du inte tycker att du förtjänar? Så här gör du för att bestrida – och så här tipsar du Plusredaktionen!

”Parkeringsböter”

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer:

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på gatumark, framför allt för att parkerade bilar inte ska störa trafiken. 2018 utfärdades 1,6 miljoner parkeringsanmärkningar i Sverige.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Senast en uppskattning av antalet kontrollavgifter i Sverige gjordes var 2005. Då var antalet 1,1 miljoner, vilket kan jämföras med antalet parkeringsanmärkningar som samma år också var 1,1 miljoner.

Källor: Transportstyrelsen & Parkeringsutredningen (N2004:21/SOU 2006:109)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet