Enligt Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket bidrar solroskärnor med en liten del kadmium jämfört med intaget av spannmål, rotfrukter och grönsaker. Foto: SVT

Livsmedelsverket vill inte begränsa intag av solroskärnor

Uppdaterad
Publicerad

Livsmedelsverket planerar inte att införa några rekommendationer kring konsumtionen av solroskärnor trots att halterna av kadmium kan vara höga.

– Riskerna och nyttan måste vägas mot varandra, säger Rickard Bjerselius på Livsmedelsverket till SVT:s konsumentredaktion Plus.

När Plus lät analysera innehållet i elva olika fabrikat av solroskärnor visade sig vissa märken innehålla så pass höga halter kadmium att ett intag på mer än två matskedar per dag kan vara riskfyllt, enligt vissa experter.

Men trots resultatet vill Livsmedelsverket inte begränsa intaget eftersom solroskärnor enligt myndigheten samtidigt innehåller en hel del nyttiga ämnen som bland annat kan motverka hjärt- och kärlsjukdomar.

Enligt Rickard Bjerselius bidrar solroskärnor med en liten del kadmium jämfört med intaget av spannmål, rotfrukter och grönsaker på befolkningsnivå.

– Men det här är ett viktigt område för oss att titta på eftersom kadmium är en tungmetall som vi vill ha så lite som möjligt i maten, eftersom marginalerna till hälsorisker är små, säger han.

”Svårt att ge tydlig information”

I Plus test var ICA Gott liv ekologiska solroskärnor den produkt som hade högst kadmiumhalt. ICA har ett egenkontrollsystem där de egna mätningarna varierat mellan 0,1 mg/kg till 0,3 mg/kg under de två senaste åren.

– Det finns lokala variationer vilket gör att värdena varierar på olika produkter mellan olika provtagningar beroende på vilken mark solrosfröna växt på i just den förpackningen, säger ICA Sveriges kvalitetschef Lena Sparring till Plusredaktionen.

Hon menar att det komplicerar möjligheten för företaget att ge en tydlig information till konsumenterna om vilka kadmiumhalter deras produkter innehåller. Det finns idag heller inget krav från myndigheter att kadmiumhalten måste redovisas på förpackningen.

Se hela testet av solroskärnor i i Plus i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.