SVT:s konsumentredaktion Plus granskar just nu bostadsköp. Foto: Matilda Sandberg/SVT

Mäklaren köpte fastigheten själv, långt under utgångspris

Publicerad

Allt fler mäklare varnas av Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) för felaktigheter vid olika bostadsförsäljningar. Plusredaktionen har grävt fram några av de värsta övertrampen.

Fall 1: Använde lockpriser

En mäklare i Stockholmsområdet bedöms systematiskt ha använt lockpriser i sin marknadsföring. Anmälan gällde 18 annonser där utgångspriserna var betydligt lägre än det slutgiltiga priset.

FMI ansåg att 13 av fallen var så kallade lockpriser och mäklaren varnades. Mäklaren själv förnekar att hen använt lockpriser i marknadsföringen eller agerat i strid med god mäklarsed 

Fall 2: Berättade inte om allvarliga fel

En mäklare i norra Sverige fick en varning för att hen inte talat om för en spekulant att en fastighets besiktigats av en tidigare spekulant och att besiktningen visat på allvarliga fel. 

Personen som vann budgivningen hoppade av köpet efter besiktningen men en kort stund efter det var huset ute till försäljning igen. När en spekulant då ringde och frågade om det gjorts någon besiktning och om den visat på fel på huset så nekade mäklaren.  

Mäklaren försvarar själv sitt agerande med att hen inte hade tillgång till besiktningsprotokollet när spekulanten ringde och frågade om något var fel på huset. Men Fastighetsmäklarinspektionen anser att mäklaren agerat i strid med sin upplysningsskyldighet. 

Fall 3: Köpte fastigheten själv

En mäklare köpte själv en fastighet hen skulle mäkla för långt under utgångspriset, trots att det ska ha funnits andra budgivare. Mäklaren fick sin licens indragen 

Det var ett dödsbo som skulle sälja en fastighet och enligt anmälan fanns det en budgivare. Men mäklaren ska då ha rått säljarna att avvakta. Ärendet slutade med att mäklaren själv köpte fastigheten för halva utgångspriset. 

Mäklaren hävdar att fastigheten var rötskadad vilket gjorde att priset sänktes och det inte fanns någon budgivare som var beredd att betala mer än honom. Men FMI anser att han brutit mot fastighetsmäklarlagen och att en varning inte är tillräcklig och licensens därför återkallas.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet