Maria Jatko förstår inte hur hon skulle kunna ha besökt sina vänner utan att åka på en p-bot. Foto: SVT

Maria fick böter på gästparkeringen – trots att hon hyrde ut i andra hand

Uppdaterad
Publicerad

Maria Jatko kan inte använda sin ordinarie parkeringsplats eftersom hon hyr ut sin lägenhet, men trots det låter parkeringsbolaget henne inte stå på gästparkeringen. Nu undrar Maria hur hon ska kunna besöka sina vänner i området där lägenheten finns.

Maria Jatko från Umeå hyr ut sin lägenhet i andra hand, men hon har fortfarande vänner kvar i samma område. Därför parkerade hon på gästparkeringen när hon en dag skulle besöka några av dem.

Men trots att hon sms-betalade parkeringsavgiften som hon skulle möttes hon ändå av en böteslapp (en så kallad kontrollavgift) på 650 kronor när hon skulle åka hem.

Plus granskar p-böter

– Jag tycker det är helt fel. Jag hade ju inte ens tillträde till den ordinarie parkeringen, säger Maria Jatko till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Överklagade – utan framgång

Maria överklagade boten och skickade in en kopia på sitt kontrakt med sin hyresgäst som bevis, men det hjälpte inte. Så här skriver parkeringsbolaget:

“Som boende i området får du inte använda besöksparkeringen. Parkeringsvakten gör en kontroll  mot bilregistret och om fordonet är skrivet på en adress (i bilregistret) som finns i området får alltså parkering inte ske. (…) Det som du åberopar är inte ett skäl till att ärendet kan komma att makuleras.”

Vid tillfället var Maria fortfarande skriven på adressen och parkeringsbolaget skriver att som boende i området får man inte parkera på gästparkeringar inom en kilometer från bostaden.

– Hur jag gå tillväga om jag vill hälsa på mina vänner? Får jag inte besöka dem med bil? Jag förstår inte vad de baserar det på, säger Maria.

Tydlig grundregel

Det finns flera rättsfall och en utbredd praxis bland parkeringsbolagen att man inte får parkera på en gästparkering där man bor. Men troligtvis har de specifika omständigheterna kring andrahandsuthyrning aldrig prövats rättsligt.

För att en eventuell ny praxis skulle kunna börja gälla krävs att “felparkeraren” får rätt i en högre domstolsinstans.

Uppdatering: Efter att Plusredaktionen har ställt frågor till parkeringsbolaget väljer de nu att stryka Marias bot och ge henne pengarna tillbaka.

Har du också råkat ut för parkeringsböter du tycker var felaktiga?

Här kan du följa Plusredaktionens pågående granskning av parkeringsböteroch här kan du tipsa reportern

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet