”Kunder ska kunna utgå ifrån att en uppmätning görs korrekt”, säger Joakim Lusensky på Mäklarsamfundet till Plus. Foto: Caroline Berg

”Mätbevis ska ge trygghet till alla parter”

Uppdaterad
Publicerad

Mäklare rekommenderar ofta sina kunder att ta in ett mätbevis om det råder osäkerhet kring arean i samband med bostadsaffärer. Detta för att ge trygghet till alla parter, enligt Mäklarsamfundets kommunikationschef.

– På dyra marknader, som till exempel Stockholms innerstad, kan varje kvadratmeter vara viktig. Därför kan det vara klokt att vända sig till en fackman för uppmätningen, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef på Mäklarsamfundet. 

– Självklart ska man som kund kunna utgå ifrån att tjänsten utförs fackmannamässigt.

Rekommenderas för att fastställa boarean

Säljare rekommenderas att ta in ett mätbevis om det till exempel finns motstridiga uppgifter om boarean. Mätbeviset kan även bidra till att man får ett högre pris för sin bostad, om boarean visar sig vara större. 

– Alla potentiella köpare informeras även om sin undersökningsplikt skriftligen, till exempel i objektbeskrivningen. Ofta innefattar det också en rekommendation om att låta göra en uppmätning, ifall arean är särskilt viktig för köparen, säger Joakim Lusensky.

När familjen Monsén sålde sin Stockholmslägenhet mätte en fastighetskonsult upp fel boarea. Nu stäms familjen på 375 000 kronor.

Fastighetskonsulten anser inte att det är företagets ansvar att familjen Monsén hamnat i en domstolsprocess till följd av deras felaktiga mätbevis.

Se hela reportaget om det felaktiga mätbeviset i Plus i SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.