Konsumenttjänstlagen gäller inte för immateriella tjänster som rådgivning och besiktning, berättar Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket. Foto: Konsumentverket

Mätbolagets ansvar en avtalsfråga

Publicerad

Om familjen Monsén har rätt till ersättning för mätbolagets felmätning eller inte beror på vad som sägs i avtalet mellan parterna, säger Joséphine Slotte, jurist på Konsumentverket.

– Eftersom besiktningstjänster inte faller under konsumentköplagen så blir det här i första hand en avtalsfråga. Man får titta på avtalet och se om det finns några friskrivningar, säger hon till SVT:s konsumentredaktion Plus.

– Anledningen till att Konsumenttjänstlagen inte gäller för exempelvis konsultuppdrag är att lagen gäller arbete på fast eller lös egendom, men inte immateriella tjänster som rådgivning, besiktning eller liknande, förklarar Joséphine Slotte.

En fastighetskonsult mätte upp fel boarea när familjen Monsén sålde sin Stockholmslägenhet. Nu stäms familjen på 375 000 kronor.

Fastighetskonsulten anser inte att det är företagets ansvar att familjen Monsén hamnat i en domstolsprocess.

Ingen information om ansvar vid fel

Enligt familjen Monsén så hittade de fastighetskonsulten via företagets hemsida och beställde uppmätningen via telefon.

När Plus-redaktionen går in på hemsidan den 12 april 2018 så hittar vi ingen information kring företagets ansvar vid eventuella felmätningar.

I själva mätbeviset nämns inte heller någon information kring mätbolagets ansvar. Det enda som anges är att uppmätningen gjorts med lasermätare och ”enligt svensk standard SS 21054:2009”.

Fastighetskonsulten skriver till Plusredaktionen att de ser över informationen på sin hemsida och hur den kan göras tydligare.

Se hela reportaget om det felaktiga mätbeviset i Plus i SVT Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer