Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Mest arsenik i ekologiskt ris

Uppdaterad
Publicerad

Trots nya gränsvärden ökar halterna av arsenik i ris. Högst halter finns i de ekologiska varianterna, konstaterar Livsmedelsverket.

– Vi är förvånade över det faktiskt, vi förväntade oss och trodde att gränsvärdena skulle göra att halterna skulle sjunka, säger Petra Bergkvist, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

De nya gränsvärdena för giftet infördes den 1 januari 2016, efter en larmrapport om höga halter av oorganisk arsenik i ris. Myndigheten har testat åtta olika ris innan och efter det att gränsvärdena infördes och funnit att gifthalten ökat i sex av dem.

En produkt, ett fullkornsris, har dragits tillbaka från marknaden för att värdet var för högt. Resterande ligger fortfarande under gränsen.

Oklara orsaker

Varför arsenikhalterna ökar trots regleringen är för närvarande oklart.

– Innan gränsvärdena var det kanske så att företagen var lite mer noggranna, mer omsorgsfulla för att deras partier skulle ha lägre halter. Med gränsvärdet som sedan blev kan man tillåta andra partier av ris att släppas ut på marknaden än innan, då man fortfarande inte visste var gränsen skulle ligga, säger Petra Bergkvist.

Arsenikökningen är störst i två ekologiska ris. De produkter som har högst halter är också ekologiska.

Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet. Halterna påverkas i regel alltså inte av tillsatser eller hanteringsprocessen. Varför det ekologiska riset har högre gifthalter har Livsmedelsverket inget svar på i nuläget.

Rekommendationer står fast

De nya mätningarna föranleder inga ändringar av Livsmedelsverkets rekommendationer. Åtminstone inte i dagsläget. Som vuxen bör man inte äta mer än sex portioner ris i veckan och som barn bör man inte äta mer än fyra. Föräldrar bör inte heller ge barn under sex år riskakor eller risdrycker.

Fullkornsris bör man bara välja ibland eftersom arsenikhalten generellt är högre i fullkornsris.

  • Arsenik är ett grundämne som förekommer naturligt i varierande halter i berggrunden och tas upp via växter via jorden eller bevattningsvattnet. Människor får i sig arsenik främst via dricksvatten och viss föda.
  • Halterna av arsenik varierar naturligt mellan olika platser på jorden och kan dessutom variera från en åkerlapp till en annan, vilket gör det svårt att slå fast om ris från ett visst land eller region innehåller högre eller lägre halter.
  • Det spelar ingen roll om man köper ekologiska risprodukter eller inte. Ämnet återfinns i båda kategorierna.
  • Livsmedelsverket har visat att flera risprodukter på marknaden innehåller höga halter arsenik. Halterna innebär inga akuta risker men på lång sikt kan de innebära ökad risk för bland annat cancer.
  • Arsenik uppträder i två huvudformer, organisk och oorganisk. Oorganisk arsenik är den form som är giftig för människan.
  • Arsenik är cancerframkallande och kronisk exponering för oorganisk arsenik kan ge upphov till många hälsoeffekter som hjärt-kärlsjukdom, leverskada, kronisk hosta, diabetes och neurologisk påverkan, framför allt hos barn.

Källa: Livsmedelsverket/Karolinska institutet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Arsenik i ris och risprodukter

Mer i ämnet