Alfred Maultasch. Foto: SVT

Pensionären Alfred: Kan bli tvungen att stänga av elnätet efter prishöjningarna

Uppdaterad
Publicerad

Alfred Maultasch är pensionär och reagerar över de chockhöjda priserna på elnätet.

– Till slut kan jag bli tvungen att stänga av elnätet, säger han.

Alfred Maultasch bor utanför Filipstad, där elnätsavgiften är dyrast i landet. Det märks på elräkningen.

Han får ut 12.000 kronor i månaden i statlig pension, av den går 3.000 kronor åt till att betala elräkningen. Trots att han har installerat solceller och elen är billig måste han betala för att få elen hem till sig.

– När man ser förhållandet att nätavgiften nästan tar 50 procent av mina kostnader för elen tycker jag att det är helt orimligt. Det kan innebära att jag är tvungen att stänga av elnätet till slut för att jag inte har råd med det, säger Alfred Maultasch.

”De måste se konsumenterna i ögonen”

Elnätet där Alfred bor ägs av Ellevio, som tidigare hette Fortum. Hade han bott en mil därifrån, i Filipstad, hade kostnaden varit över 5.000 kronor lägre per år. Där sköts elnätet av det kommunala bolaget – som Alfred tidigare varit vd för.

– Ledningen för det kommunala elbolaget höjer inte priset i onödan, för de måste se konsumenterna i ögonen, säger Alfred Maultasch.

– Jag ser ju aldrig vd:n för Ellevio som sitter i Stockholm. Jag kan ju inte ens klaga till den personen för jag kommer aldrig fram till honom. Men här i Filipstad kan man klaga och det gör att elpriset hålls nere.

Ellevio: Höjning beror på investeringar

Ellevios ledning vill inte ställa upp på en intervju men har i tidigare intervjuer sagt att höjningen beror på stora investeringar som görs för att modernisera nätet där underhållet varit eftersatt.

Det handlar om tio miljarder kronor under en fyraårsperiod. Men de stora prishöjningarna beror också på att bolaget köpte elnätet av Fortum för hela 60 miljarder kronor.

LÄS MER: Vindkraften kostade Alfred 15 miljoner (från 2015)

LÄS MER: Nu kan elnätsbolagen chockhöja avgifter

LÄS MER: Elnätsjättarna ger miljardutdelningar till ägarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.