Mattias Lindahl. Foto: SVT

Professorn: ”Företag måste bli bättre på att redovisa produkters hållbarhet”

Uppdaterad
Publicerad

Elcykelbranschen borde märka ut hur länge cyklar och batterier förväntas hålla, för att kunden rättvisare ska kunna jämföra olika produkter. I längden skulle det leda till bättre produkter på marknaden, menar Mattias Lindahl, professor i produktrelaterat miljöarbete.

– När man köper sin elcykel borde det stå hur lång tid som cykeln och batteriet förväntas hålla vid normal användning.

– Det intressanta kommer då bli kostnaden över tid, snarare än inköpspriset. En billig cykel blir ju inte billig om den går sönder snabbt och man måste köpa en ny, säger Mattias Lindahl, appropå kritiken från elcykelkunder som menar att deras Biltema-batterier gått sönder oväntat snabbt.

Plus granskar elcyklar

Biltema skriver att man är positiva till idén om en branschstandard för märkning av elcyklars förväntade livsstid.

Viktigt att ställa krav

Men det gäller för både konsumenter och politiker att ställa hårdare krav, för kunskapen om hur länge produkterna förväntas hålla, den finns redan hos företagen, enligt Lindahl.

– När man utvecklar produkter är det viktigt att se till att de uppfyller garantitider, för annars får man högre garantikostnader.

– Och riktar man sig till en lågprismarknad kanske man inte väljer produktkomponenter med den högsta prestandan. I många fall vill företagen även gärna sälja service och reservdelar, säger Lindahl.

Miljövänligt?

“Elcykel – bra för miljön” skriver Biltema på hemsidan. Och visst är kan det vara bra om fler köper elcyklar, ifall det får oss att köra mindre bil, enligt Mattias Lindahl. Men det måste i så fall ställas i relation till vilken miljöpåverkan batterierna har när de framställs och används.

– Det går åt en hel del sällsynta jordartsmetaller i produktionen, som är problematiska vid brytningen.

– Och sedan får vi ytterligare en problematik om batterierna inte håller speciellt länge. Särskilt om vi kasserar batterier i förtid, som skulle kunnat repareras. Att vi inte nyttjar komponenterna fullt ut. För idag finns ingen återvinning av de sällsynta jordartsmetallerna, så att allting går till spillo.

– Så om vi köper elcyklar måste vi ställa krav på dels återvinning, men framförallt lång livslängd och reparerbarhet, säger Mattias Lindahl.

Följ hela Plus granskning av problemen med elcyklar här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar elcyklar

Mer i ämnet