Foto: TT

Så får du hjälp med blankettdjungeln

Publicerad

Många människor tycker att det är krångligt att beställa och fylla i blanketter. Det utnyttjar företag som mot en avgift beställer och fyller i blanketter. Men det finns gratis hjälp att få, tipsar Konsumentverket om.

Flera nätsajter erbjuder mot ersättning hjälp med blanketter för olika tjänster. Det kan handla om utträde ur Svenska kyrkan eller utdrag ur polisens belastningsregister. Gemensamt för tjänsterna är att det de hjälper till med egentligen är gratis och att sajterna ser mycket trovärdiga och myndighetsliknande ut.

Men det går att beställa och fylla i blanketterna själv.

– Ta hjälp av nära och kära eller fråga en vän om hjälp, säger Daniel Karfs, biträdande konsumentombudsman på Konsumentverket.

Konsumentvägledare

Han är medveten om att det kan vara svårt att fylla i blanketter, men även för den som inte har kunniga människor i sin närhet finns hjälp att få.

-Många kommuner har konsumentvägledare. De kan ge råd och även varna för oseriösa aktörer, säger Daniel Karfs.

Om inte kommunens växel kan lotsa vidare till en konsumentvägledare tipsar Daniel Karfs om Konsumentverkets sajt Hallå konsument där det går att söka efter konsumentvägledare och även chatta med konsumentexperter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Konsumentnytta

Mer i ämnet