Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är Ebba af Petersens och Pär Lindqvist i Norduppland riktiga miljöhjältar – trots att köttet som de producerar är extra dåligt för klimatet. Foto: SVT

De är klimatbovar – men samtidigt miljöhjältar

Uppdaterad
Publicerad

Naturbeteskött växer långsamt och djuren lever länge innan de går till slakt. Det gör att de har stor påverkan på klimatet.

–De hinner släppa ut ganska mycket metan under den här livstiden, förklarar Serina Ahlgren på det statliga institutet Rise, Research Institutes of Sweden.

Men det finns även fördelar med den här typen av kött.

Nötkött är det kött som har allra störst påverkan på klimatet när man tittar på de utsläpp av växthusgaser som det medför. Det är dessutom stor skillnad beroende på vilken typ av nötkött det gäller.

Minst belastning för klimatet har kött som kommer från mjölkkor. Då har kon redan använts till en annan produkt och klimatpåverkan för själva köttet räknas som lägre. 

Betydligt högre klimatpåverkan har naturbeteskött. Bara importerat kött från Brasilien, där det är stor risk för avskogning, är värre.

Kan öka konsumtionen

Serina Ahlgren tycker ändå man kan öka konsumtionen av svenskt naturbeteskött.

–Även om det innebär en hög klimatbelastning, så är det stora vinster för den biologiska mångfalden. Om alla slutar äta naturbeteskött, då får vi problem.

På naturbetesmarkerna finns många av de mest utrotningshotade växterna, insekterna och fåglarna i Sverige. Att bevara den biologiska mångfalden är ett av Sveriges miljömål. Samtidigt har naturbetesmarkerna minskat kraftigt i Sverige.

– Sedan 1800-talet finns bara fem procent kvar, så de vi har ska ska vi vara rädda om och då behövs de här betande djuren, säger Serina Ahlgren på Rise.

Men hur ska man tänka som konsument? Och hur resonerar bönderna? Se mer i videon.

Naturbetesmarker – vad är det?

Naturbete är permanenta gräsmarker som skapats tack vare djurens mular. Marken får varken gödslas eller bearbetas. Den ska inte ha plöjts på mer än 20 år.

Markerna är näringsfattiga, men väldigt rika på olika djur- och växtarter. Här finns många av de mest utrotningshotade växterna, insekterna och fåglarna i Sverige.

Minskningen av naturbetesmarker är ett av de största hoten för den biologiska mångfalden i landet.

Källa: SMAK Certifiering/WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.