En bra ljuslykta bör ha ventilationshål i både över- och nederkant, så att ljusen får tillräckligt med syre, berättar Aneta Wierzbicka, som forskar om hur levande ljus påverkar inomhusluften. Foto: Josefine Stambuk, Robert Olsson

Så minskar du sotutsläppen från levande ljus

Uppdaterad
Publicerad

Levande ljus avger massvis av små partiklar till inomhusluften. Beroende på hur ljuset brinner, och vad det är tillverkat av, så kan partiklarna vara ofarliga eller skadliga. Här är forskarens bästa tips på hur du minskar hälsoriskerna kring ljusmyset.

Aneta Wierzbicka är docent vid Lunds universitet och forskar om hur levande ljus påverkar inomhusluften.

– Personligen tänder jag aldrig ljus inomhus. Dels jobbar jag med partikelutsläpp och kan jag minska min exponering för det så gör jag det gärna. Och dels kommer jag från ett land som inte har samma starka ljustradition som Sverige.

Aneta betonar dock att hennes budskap inte är att allmänheten ska följa hennes exempel, eftersom det inte finns tillräckligt med forskningsunderlag för att säga säkert hur levande ljus påverkar hälsan. Det finns forskning som visar på både på både negativa och positiva effekter.

– Här i Sverige associerar många ljus med avslappning och kvalitetstid. Är du en av dem som verkligen njuter av att tända ljus, så fortsätt med det, för all del. Men tänk efter före.

Ljusforskarens bästa tips
 

1. Välj erfarna tillverkare

Köp ljus från erfarna tillverkare som vet vad de håller på med, och anstränger sig för att förbättra sina ljus. Undvik budgetljus från okända tillverkare.

2. Använd ljuslykor med tillräcklig lufttillförsel

Använd ljuslyktor som skyddar ljuset från drag, men samtidigt förser ljuset med tillräckligt med syre. Det är viktigt att det finns ventilationshål nertill och öppning uppe. Ljushållare utformade som dricksglas duger alltså inte.

– Om det saknas hål nertill i lyktan så får du inte in tillräckligt med syre, säger Aneta Wierzbicka.

3. Se till att hålla veken kort

Om veken är för lång ökar risken för sotning. Ibland finns instruktioner på ljusförpackningen om hur lång veken ska vara för att få optimal förbränning. Följ den instruktionen.

4. Begränsa mängden levande ljus – eller välj batteridrivna

Dra gärna ner på mängden tända ljus. Kanske räcker det med ett eller några stycken, istället för tio? Idag finns även led-drivna ljus helt utan utsläpp.

– Personligen föredrar jag dem. Men de ger kanske inte samma atmosfär och doft, säger Aneta Wierzbicka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer