Peter Stark, Konsumenternas försäkringsbyrå. Foto: SVT

Så säger lagen om försäkringar och könsdiskriminering

Uppdaterad
Publicerad
Det är förbjudet att ge unga killar högre trafikförsäkringspremie, även om de som grupp råkar ut för mer olyckor än tjejer i samma ålder. Däremot är det tillåtet att ha ett försäkringsundantag som gäller gravida – trots att det i princip bara drabbar kvinnor. Varför? Juristen Peter Stark förklarar.

Sedan 2012 är det förbjudet att ha olika försäkringspremier eller ersättningar för kvinnor och män om skillnaderna ”grundar sig på beräkningar där kön använts som en faktor”. Men vad det innebär i praktiken är inte alltid så lätt att förstå.

När Johanna Ottosson tvingades ställa in en resa på grund av en akut operation så fick hon besked från sitt försäkringsbolag Trygg Hansa att hon inte kunde få någon ersättning från sin reseförsäkring, eftersom operationen hade samband med graviditet. Ett undantag som tydligt nämndes i deras villkor. Trygg Hansa meddelade dock senare att kunden fått fel besked och att de håller på ändrar sina villkor.

Omöjligt för kunden att kunna förutse operationen

–Jag tycker det är bra att Trygg Hansa förbättrar undantaget i kortförsäkringen, alltså att undantaget slår till från vecka 28 i graviditeten. Det är det normala. Det återstår för även andra bolag att förbättra sig, konstaterar Peter Stark, jurist vid Konsumenternas försäkringsbyrå.

Han förklarar att undantagen i ett avbeställningsskydd brukar handla om riskfyllda omständigheter som konsumenten känner till, eller bör känna till, när resan betalas. Men i Johannas fall fanns ingen rimlig möjlighet att förutse det som skulle hända, eftersom hon inte ens var gravid när resan bokades.

Villkor får drabba ena könet mer

Men att det finns någon typ av undantag kring graviditet i olika kreditkorts- och hemförsäkringars reseskydd är i sig varken ovanligt, eller olagligt, så som man tolkar EU-direktiven kring likabehandling i Sverige.

– Riskbedömning och premiesättning ska vara könsneutrala. Däremot får villkoren i denna försäkring begränsa ett av könen, i alla fall med avseende på annat än just sjukdom, och graviditet är ju ingen sjukdom, säger Peter Stark.

– I det här fallet är det lite knepigt eftersom det gäller en kortförsäkring som man får genom att man har sitt bankkort. Så man betalar ju ingenting särskilt för just försäkringen, man tecknar inte den så att säga.

– Så det görs ingen riskbedömning eller premiesättning. Och då återstår villkoren, och de får som sagt se lite olika ut i det här avseendet.

Se hela inslaget i Plus på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer