Frida Bratt på Nordnet, Joakim Bornold på Söderberg & Partner och Johanna Kull på Avanza är eniga i frågan. Foto: Nordnet/Söderberg & Partner/Avanza

Sparekonomernas tydliga råd: Teckna inte förhandsavtal

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenter som tecknar förhandsavtal för nyproducerade bostäder tar för stora risker med sin ekonomi. Det menar de sparekonomer Plus pratat med, Och de råder nu konsumenter att inte förbinda sig att köpa nyproducerade lägenheter genom förhandsavtal.

I samband med SVT:s konsumentredaktion Plus granskning av förhandsavtal på bostadsrätter har redaktionen pratat med flera sparekonomer. Enligt dem är konsumentskyddet för dåligt och privatpersoner bör inte teckna förhandsavtal flera år innan ett bostadsrättshus ska stå klart.

– Nej, jag rekommenderar inte att man tecknar förhandsavtal för det är förenat med så stor risk, säger Frida Bratt, sparekonom på banken Nordnet.

Plus granskar bostadsaffärer

“Skulle direkt avråda”

Joakim Bornold på Söderberg & partner är ännu tydligare i sitt råd till konsumenter som funderar på att teckna ett bindande förhandsavtal. 

– Jag skulle direkt avråda från det. De flesta personer hamnar i en situation där man som privatperson tar alldeles för stor risk med sin privatekonomi, säger han. 

Joakim Bornold tycker att hela systemet är tveksamt och att lagstiftarna bör se över om det ens ska vara lagligt att binda upp bostadsköpare på så lång sikt som flera år. 

– Jag tycker man ska se över det faktiskt. Man lägger ett för stort ansvar på individen och det är kanske för mycket att tro att privatpersoner kan hantera det. 

”Lägenheten kanske inte är värd det”

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, är inne på samma linje.

– Man binder upp sig att köpa en lägenhet för ett pris i framtiden, men lägenheten är kanske inte värd det priset i framtiden.

– Och så kan ju ens personliga förutsättningar ändras. Man kan få en lägre inkomst på grund av arbetslöshet eller sjukskrivning. Eller det kan vara livshändelser som påverkar ens personliga situation som påverkar ens ekonomiska förutsättningar, säger Johanna Kull.

“Var medveten om risken du tar”

Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, vill däremot inte avråda från förhandskontrakt. Enligt honom är det dock viktigt att konsumenten gör en ordentlig budget och är medveten om risken man tar.

– Det finns inget generellt råd. Det finns ju risk för prisfall, men priserna kan ju gå upp som det gjort under många år och då är det ju till fördel för konsumenten, säger Arturo Arques.

– Men lagstiftaren måste kanske styra upp reglerna för när man ska få kliva av som konsument.

Se mer om försenade bostadsbyggen och hör missnöjda köpare i Plus tisdagen den 1 oktober.

Förhandsavtal

Förhandsavtal gällande nyproducerade bostadsrätter regleras av bostadsrättslagen. Avtalen är bindande men konsumenten kan häva avtalet om upplåtelsen blir skäligen försenad på grund av föreningens försummelse. 

Det finns ärenden som avgjorts i tingsrätten. Men rättsläget är oklart eftersom domarna är olika och ledande bostadsjurister i Sverige är oense om hur lagen ska tolkas och när en konsument har rätt att häva ett förhandsavtal. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet