Cyril Hansson betalade 9500 kronor för ett stort växthus via en auktion på containerrally.se. Växthuset rasade ihop första gången som det utsattes för hård vind. Foto: Privat

”Stabila” växthus rasar ihop när det blåser

Uppdaterad
Publicerad

Växthusen auktioneras ut till billiga priser på nätauktionssajten containerrally.se och marknadsförs som de mest stabila och trygga i Sverige. I flera fall är dock växthusen så svaga att de kan rasa första gången som det blåser ordentligt. 

”Delar saknas och fönster som inte passar.” ”Kanalplasten är så svag att den böjer sig av sin egen vikt”. ”Fick själv borra egna hål för att det skulle passa”. ”Den värsta skräpkvalité man kan tänka sig”.  ”Taket hänger ned på mitten så vi fick stötta upp taket med en påle.” ”Piratkopior eller helt felaktiga produkter”.

Omdömena är milt sagt kritiska hos kunder som har köpt växthus av Handymann & Garagehuset, Norrlandslagret och Norrlandsimporten via bland annat containerrally.se. 

Cyril Hansson från Skeppshult är en av många kunder som känner sig lurad efter att ha köpt ett växthus från Handymann via en auktion på containerrally.se. Nätauktionssajten drivs av Norrlandslagret AB, som även äger Handymann & Garagehusets hemsida.  

Cyril betalade 9500 kronor för ett stort växthus som rasade ihop första gången som det utsattes för hård vind.  

– Konstruktionen var alldeles för vek. Växthuset bara lade sig ned på marken, säger han.

Krävdes beslut i ARN för återbetalning

Cyril Hansson kontaktade Handymann Norrlandsimporten AB för att reklamera växthuset, som enligt varudeklarationen skulle vara ett av de växthus som är mest stabila på marknaden. Företaget vägrade dock att ge honom pengarna tillbaka. 

När företaget slutade svara på Cyrils meddelanden och mejl anmälde han företaget till Allmänna reklamationsnämnden (ARN).  

ARN gav Cyril Hansson rätt och rekommenderade Handymann att betala tillbaka pengarna, men Handymann ville fortfarande inte betala tillbaka pengarna. Först när Cyril meddelade att han tänkte ta ärendet vidare till tingsrätten så gav företaget med sig och betalade tillbaka hela summan. Handymann krävde då att han skulle skicka tillbaka det trasiga växthuset. 

– Jag vill inte rekommendera någon att köpa något på nätauktioner på containerrally.se. Jag kommer inte att köpa något mer därifrån, säger Cyril Hansson. 

LÄS MER: Garagehuset svarar: ”Kunden ställer växthuset på öppet fält”

Flera frågetecken kring växthusen

När Plus börjar titta närmare på de fyra olika typerna av växthus som finns på Handymann & Garagehusets hemsida så skapar det fler frågor än svar.

Bilderna på växthusen Svea och Optimal är gamla bilder på utgångna modeller ur det brittiska växthusföretaget Edens sortiment. När Plus kontaktar Eden så svarar ägaren Nikolaj Staermose att Eden varken gör affärer med Norrlandslagret eller Norrlandsimporten.  

Växthuset Svea marknadsförs som ett växthus som är framtaget i Sverige för svenska förhållanden. I manualen står dock att alla delar av växthuset kommer från Asien, men att de kapas och monteras i Sverige. I manualen står också att kunden garanteras ett av marknadens stabilaste växthus.   

Bilden på växthuset Storm, som marknadsförs som ett holländskt kvalitetsväxthus, innehåller fyra olika sorters växthus i fyra olika former. Plus har inte kunnat hitta något företag i Holland som tillverkar växthuset Storm.

LÄS MER: Konsumentverket: ”Företaget får inte vilseleda kunden”

Annan bild användes till ”Storm”

I slutet av januari 2017 anmälde en privatperson Handymann & Garagehuset till Konsumentverket efter att ha gjort en egen undersökning av den bild som då sades visa växthuset Storm. Garagehuset använde då en bild, tillsammans med samma produktbeskrivning, från den tjeckiska tillverkaren Limes. Limes konstaterade att Garagehuset olovligen hade använt en gammal produktbild ur deras sortiment.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer