Foto: Henrik Montgomery/TT

Studenter dåliga på att uppskatta kostnaden

Uppdaterad
Publicerad

När elever får uppskatta själva vad de kommer att lägga på sin studentexamen så hamnar prislappen på 5 300 kronor – men den faktiska kostnaden för studentaktiviteterna kan vara upp till fyra gånger högre.

Enligt konsumentvägledare i Eskilstuna kommun är det inte ovanligt att notan för studenten i slutändan hamnar på mellan 20-25 000 kronor under studentåret, inräknat studentmössa, kryssningar, baler, flak och hemmafester. 

LÄS MER: Allt dyrare att ta studenten

DYR NOTA FÖR STUDENTEXAMEN

Enligt en rapport från Svensk handel från 2011 kostar en studentexamen i snitt 16 500 kronor per student. Det är den senaste beräkningen som har gjorts av branschorganisationen. Någon ny undersökning av totalkostnaden från de senaste sex åren finns inte, enligt Svensk handels presschef Hans Tjernström.

– Vi tyckte att siffran på 16 500 kronor behövde uppdateras och förtydligas. Vi har känt att vi borde försöka nyansera bilden av studenten. Därför tog vi fram en ny rapport under 2017, säger han till SVT:s konsumentredaktion Plus.

I 2017 års studentrapport har Svensk handel inte gjort någon beräkning vad en studentexamen kostar. Istället har man frågat eleverna i förväg vad de tror att de totalt kommer att spendera på inköp kring studenten. Studenterna uppskattar själva att de kommer att lägga i snitt 5 300 kronor.

Plusredaktionen: Det är ju skillnad på studenters egen uppskattning i förväg och att ta reda på de faktiska kostnaderna i efterhand. Kommer Svensk handel att undersöka den faktiska kostnaden i framtida rapporter?  

– Det är inte omöjligt att vi kommer att titta på den faktiska kostnaden i kommande års rapporter. Det verkar ju finnas ett intresse för den här frågan, säger Hans Tjernström.

MISSA INTE: Så undviker du att studenten blir en köpfest

LÄS MER: Klassen fick betala 8.000 extra för fel studentflak

LÄS MER: Studentflak.nu: ”Vi inväntar ARN:s beslut”

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DYR NOTA FÖR STUDENTEXAMEN

Mer i ämnet