Suzanne Skoglövs husförsäljning gick inte alls som hon hade tänkt sig. Foto: SVT

Suzanne kräver skadestånd efter mäklarens misstag

Publicerad

Suzanne Skoglöv och hennes sambo skulle sälja sin gård men försäljningen blev inte alls vad dom hoppades på. Nu kräver de flera hundra tusen i skadestånd från mäklaren som de anser försummade affären.

– Det var vår första fastighet och vi trodde det var bäst att anlita en mäklare för att få stöd och råd genom processen, säger Suzanne Skoglöv till Plusredaktionen.

Spekulanter hoppade av efter visning

Paret anlitade en mäklare från Länsförsäkringar fastigheter men blev allt annat än nöjda. Som exempel berättar Suzanne att spekulanterna fick fel information om flera omständigheter runt i fastigheten.

– Det var 14 intressenter men nästan alla hoppade av efter innan budgivningen pga mäklarens otydliga och tvekande svar, säger Suzanne.

Fel information om rätt till ekonomiskt stöd

Eftersom gården var en lantbruksfastighet så ingick det rättigheter till ekonomiskt stöd från Jordbruksverket. Men mäklaren ska enligt Suzanne istället ha sagt till spekulanterna att det inte ingick några stödrätter.

Mäklaren ska också felaktigt uppgett för de som sen köpte fastigheten att det inte fanns någon skogsbruksplan och inte heller informerat köparna att fel som upptäckts vid i besiktningen rättats till av Suzanne Skoglöv och hennes sambo. 

– Om mäklaren svarat med trygghet och varit säker på sin sak vid visningen skulle det blivit budgivning och prisbilden hade sett annorlunda ut. 

Kräver 200 000 i skadestånd

Utöver det ska mäklaren ha sagt till Suzanne Skoglöv att köparna krävde ett snabbt tillträde.

- Det gjorde att vi accepterade ett lägre bud än utgångspriset, säger Suzanne Skoglöv.

Köparna har i efterhand nekat till kravet på snabbt tillträde och nu har Suzanne och hennes sambo reklamerat mäklarens tjänster. De kräver tillbaka provisionen för försäljningen samt 200 000 kronor i skadestånd.

Mäklaren nekar till felaktigheter

Den aktuella mäklaren vill inte prata med Plus men ärendet har lämnats vidare till mäklarens försäkringsbolag som ska pröva om Suzanne har rätt till skadestånd. Inte heller på Länsförsäkringar vill man prata om detaljerna i ärendet.

– Det är svårt för mig att kommentera eftersom det är ett enskilt ärende som är under utredning av försäkringsbolaget, säger Marcus Svanberg vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Plus: Men hur ställer sig mäklaren och ni som företag till skadeståndskravet? 

– Mäklaren tycker inte mäklaren har gjort något fel i det här fallet, därför ska det utredas och så får vi se vad prövningen säger. Om det är mäklaren som lämnat för lite information eller om det är säljaren som inte gett fel information till mäklaren.

Följ Plusredaktionens bostadsgranskningar här – och tipsa reportern!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bostadsaffärer

Mer i ämnet