• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det brinner i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svårt att få ersättning för sen bussresa

Publicerad

Även om din bussresa är flera timmar sen är det långtifrån säkert att du får ersättning. Och åker du med den försenade bussen har du faktiskt inga rättigheter till kompensation alls.

Att får ersättning om din tågresa blir försenad är i många fall en självklarhet. Men för att få ersättning vid en bussresa måste bussen vara mer än två timmar sen redan vid avgången.

Till skillnad mot en tågresa så har du inte heller rätt att både åka med bussen och få pengar tillbaka.

“EU:s regler suger”

Det här är något som Anders Ason Andersson, som hörde av sig till SVT:s konsumentredaktion Plus, drabbades av. Hans buss skulle gå 23:25. Men den kom 2,5 timme sent.  Men bussbolaget som Anders reste med nekade ersättning eftersom han åkte med den försenade bussen. Så här skriver de till Anders:

“En återbetalning eller kompensation är endast möjlig om du som passagerare avbokar biljetten om resan är mer än 120 minuter försenad. Dock eftersom du fortfarande åkte med bussen har du därmed uppfyllt kontraktet så att säga.”

Men Anders Ason Andersson tycker inte reglerna är bra och så här svarade han bussbolaget.

“Vart skulle jag ta vägen mitt i natten i en stad som jag inte bor i? EU:s regler suger.”

När Plusredaktionen ställt frågor till bussbolaget har de beslutat ett betala ersättning till Anders.

Se mer av vilka regler som gäller för ersättning vid längre bussresor (över 15 mil) i klippet ovan.

Skillnad på kort och lång bussresa

Reglerna för vilka rättigheter du har som passagerare är förmånligare vid kortare resor än vid längre, och då går gränsen vid 15 mil. 

- Många sträckor under 15 mil är kollektivtrafik och konsekvensen för konsumenten kan bli ganska stor även vid mindre förseningar, skriver Josefin Holmberg, jurist på konsumentverket.

Om en kortare resa ser ut att bli mer än 20 minuter sen har du rätt att genomföra resan med en annan transport som bussbolaget då ska ersätta dig för.

Du kan till och med ha rätt till ersättning fast du inte ens hunnit köpa en biljett. Det som då krävs är att du kan visa att du hade planerat att åka med just den bussen.

Förmånligare regler vid korta resor

Till skillnad från långa bussresor så har du rätt att få tillbaka pengar för resan även om du åker med bussen. Om bussen är mer än 60 minuter sen har du till och med rätt att få hela biljettpriset tillbaka.

– Enligt lagen har du rätt till prisavdrag redan om resan är mer än 20 minuter sen, förklarar Josefin Holmberg.

Men om bussbolaget nekar ersättning kan det vara svårt att få rätt i Allmänna reklamationsnämnden (ARN) eftersom ARN inte tar upp krav som är mindre än 500 kronor.

Följ Plusredaktionens pågående granskning av bussresor – och tipsa vår reporter!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Plus granskar bussresor

Mer i ämnet