Vad kostar det att gå till veterinären? Det vete katten om det går att få reda på i förväg. Foto: Anders Wiklund/TT

Svårt för djurägare att veta vad det kostar att gå till veterinären

Uppdaterad
Publicerad

Konkurrensverket menar att djursjukvården inte är tillräckligt transparent med vad det kommer att kosta när en djurägare går till veterinären med sitt djur.

– Branschen borde kunna ta fram riktpriser, säger Leif Nordqvist, utredare på Konkurrensverket.

När SVT:s konsumentredaktion Plus testar att få en prisuppskattning för veterinärvård visar det sig att det var lättare sagt än gjort.

Redaktionen ringer upp 20 olika veterinärer och beskriver en katt som slutat äta och dricka sedan några dagar. Endast fem av de 20 veterinärmottagningarna kunde ge ett exakt pris för vad undersökning och prover skulle kosta.

De veterinärer som ändå uppgav ett pris skulle ta mellan 1 500 – 10 000 kronor, för att endast ta reda på vad som är fel med katten.

”Inte tillräckligt transparent”

Konkurrensverket är kritiska mot veterinärsbranschen för att djurägare saknar möjlighet att göra prisjämförelser.

Enligt Leif Nordqvist, sakkunnig ekonom och utredare på Konkurrensverket, finns det inga prisjämförelsetjänster för sjukdoms- eller skadebehandlingar, utan de priser som redovisas är endast för förebyggande vård, som vaccinering, kastrering och blodprover.

– Veterinärerna säger att varje patient är unik och att de först måste undersöka djuret och ställa en diagnos och presentera olika behandlingsalternativ, säger Leif Nordqvist.

– Men vi anser att djursjukvården inte är tillräckligt transparent. Branschen borde kunna ta fram riktpriser för standardbehandlingar, som till exempel för inflammationer, kräkningar och diarréer.

Svåra bedömningar

Lena-Liisa Tengblad, vd för Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet, bekräftar att problematiken beror på att det rör sig om svåra bedömningar, men menar att det inom branschen finns ett ständigt pågående arbete för att informera konsumenterna om vad priserna kan tänkas bli.

– Men även för vanligare åkommor kan det visa sig att det inte går att bota på det som man först bedömde, säger Lena-Liisa Tengblad.

Kostnaderna för djursjukvård har ökat markant de senaste åren. Enligt den senast tillgängliga statistiken från Konkurrensverket har veterinärbranschens omsättning ökat med 38 procent (från 3,2 miljarder kronor till 4,5) från 2013 till 2016. Det i sin tur har lett till att kostnaden att försäkra sitt djur också har ökat, vilket Plusredaktionen tidigare har rapporterat om.

I flera reportage granskar Plusredaktionen kostnaderna för djurägare. Se ”Plus granskar” i SVT Play.

Tipsa Plus!

Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.