Jennifer Enzinger reagerade när hon nekades att få säga upp sitt abonnemang skriftligt. Foto: SVT

Teleoperatörer ställde felaktiga krav vid uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

När Jennifer Enzinger ville säga upp sitt mobilabonnemang krävde Telia att hon skulle säga upp det per telefon, trots att företag inte får ställa krav på i vilken form uppsägningen görs. Även Telenor har ställt liknande krav på sina kunder.

Båda företagen beklagar nu att det blivit fel och lovar se över sina rutiner.

– Jag är förvånad att ett så stort bolag som Telia inte har bättre koll, säger Jennifer Enzinger till SVT:s konsumentredaktion Plus, som just nu granskar problem kring mobilabonnemang.

Plus granskar telefonförsäljning

”Nackdel att inte få något bevis på uppsägningen”

– Det finns många orsaker till att man kanske inte vill eller kan säga upp per telefon. Dessutom är det en nackdel att man inte får något bevis på att man sagt upp, eftersom det är kunden som måste kunna bevisa att det skett, säger Jennifer.  

Det var i slutet av mars som Jennifer Enzinger mejlade Telia att hon ville säga upp sitt abonnemang, men fick till svar att hon var tvungen att ringa in till kundtjänsten för att kunna säga upp avtalet. Men Jennifer gav sig inte, utan mejlade igen.   

– Jag är väl en person som tycker att rätt ska vara rätt helt enkelt, säger Jennifer.

Fick felaktiga besked upprepade gånger

Men även andra gången fick Jennifer till svar att hon måste säga upp avtalet per telefon. Detta trots att hon i båda sina mejl påpekat att hon hade lagen på sin sida, och trots att det var två olika personer i kundtjänsten som svarat henne.   

När Plusredaktionen tittade närmare på saken i början av april så visade sig både Telia och Telenor ha formuleringar på sina hemsidor om att deras kunder ska säga upp sina avtal per telefon. Båda företag har senare justerat texten på sin hemsida och beklagar att kunder fått felaktig information. Telia har även kontaktat Jennifer och bett om ursäkt för det inträffade.   

– Jag tog fajten för att jag kan, för jag tänker att det finns människor som det här faktiskt kan vara ett stort problem för, människor med olika funktionshinder till exempel, säger Jennifer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar telefonförsäljning

Mer i ämnet