Per Bolund (MP) säger att ett skriftlighetskrav är nödvändigt. Men det är fortfarande oklart om han får det igenom riksdagen. Foto: Firat Celik/SVT

Tre år efter utredningen: Ny lag mot oseriös telefonförsäljning kommer före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att presentera en ny lag om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning under våren. Det beskedet ger nu konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT. Lagen skulle därmed kunna bli verklighet tre år efter att en utredning la fram förslaget.

Förslaget om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning lades fram redan 2015, av en utredning som tillsattes av Per Bolunds företrädare Birgitta Ohlsson (L). Det skedde 2013 efter att SVT i en lång serie reportage granskat den oseriösa telefonförsäljningen.

2016 berättade SVT att stödet för en skärpt lag var osäkert i riksdagen, sedan Liberalerna och Moderaterna slutat stödja tanken. Enligt uppgift till SVT fanns det även en oenighet inom regeringen men konsumentminister Per Bolund (MP) meddelade i februari i fjol att ett lagförslag skulle komma ”i närtid”.

Oklart stöd i riksdagen

Ett år senare använder han samma fras men preciserar nu att ett förslag ska komma före sommaren. Och han tycker inte att det finns anledning att tänka om bara för att antalet klagomål nu minskat.

– Ibland ser vi att när vi arbetar med lagstiftning börjar aktörerna förändra beteendet redan innan lagen är på plats. Men för att det ska bli stabilt över tid, och för att alla ska ha den trygghet vi förtjänar, så kommer ett skriftlighetskrav. Det kommer under våren och kommer att kunna genomföras under mandatperioden.

När lagändringen är på plats kommer det därmed att ha gått tre år sedan utredningen presenterade förslaget. Det är också fortfarande oklart om skärpningen kan få en majoritet i riksdagen. Enligt vad SVT erfar har regeringen ännu inte diskuterat frågan med oppositionen, där KD är det parti som tydligast uttryckt att man vill se en skärpning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telefonförsäljning

Mer i ämnet