Per Bolund (MP) säger att ett skriftlighetskrav är nödvändigt. Men det är fortfarande oklart om han får det igenom riksdagen. Foto: Firat Celik/SVT

Tre år efter utredningen: Ny lag mot oseriös telefonförsäljning kommer före sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer att presentera en ny lag om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning under våren. Det beskedet ger nu konsumentminister Per Bolund (MP) till SVT. Lagen skulle därmed kunna bli verklighet tre år efter att en utredning la fram förslaget.

Förslaget om krav på skriftliga avtal vid telefonförsäljning ladesfram redan 2015, av en utredning som tillsattes av Per Bolundsföreträdare Birgitta Ohlsson (L). Det skedde 2013 efter att SVT ien lång serie reportage granskat den oseriösa telefonförsäljningen.

2016 berättade SVT att stödet för en skärpt lag var osäkert iriksdagen, sedan Liberalerna och Moderaterna slutat stödja tanken.Enligt uppgift till SVT fanns det även en oenighet inom regeringenmen konsumentminister Per Bolund (MP) meddelade i februari i fjol att ett lagförslagskulle komma ”i närtid”.

Telefonförsäljning

Oklart stöd i riksdagen

Ett år senare använder han samma fras menpreciserar nu att ett förslag ska komma före sommaren. Och hantycker inte att det finns anledning att tänka om bara för attantalet klagomål nu minskat.

– Ibland ser vi att när vi arbetar medlagstiftning börjar aktörerna förändra beteendet redan innan lagenär på plats. Men för att det ska bli stabilt över tid, och för attalla ska ha den trygghet vi förtjänar, så kommer ettskriftlighetskrav. Det kommer under våren och kommer att kunnagenomföras under mandatperioden.

När lagändringen är på platskommer det därmed att ha gått tre år sedan utredningen presenteradeförslaget. Det är också fortfarande oklart om skärpningen kan få enmajoritet i riksdagen. Enligt vad SVT erfar har regeringen ännuinte diskuterat frågan med oppositionen, där KD är det parti somtydligast uttryckt att man vill se en skärpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Telefonförsäljning

Mer i ämnet