På sajten Transportverket.com erbjuds man betala 495 kronor för att få hjälp med gratistjänsten ”ställa av fordon” – det är i sig inte olagligt, men markandsföringen på Google kan vara det, visar en färsk dom. Foto: TT / Skärmdump

Tusentals bilister lurade av sajt som tar betalt för gratis tjänster

Uppdaterad
Publicerad

De tar ut 500 kronor i avgift för att göra det som Transportstyrelsen gör helt gratis. Efter en färsk dom som gjort att Trafikenheten.se stängts ned, finns nu den närmast identiska sajten Transportverket.com uppe. Men det som oroar Konsumentverket mest är vad som kommer att hända med lurade kunders kortuppgifter.

– Spärra direkt, säger Carolina Andersson vid Konsumentombudsmannen.

Trafikenheten.se, men efter tusentals klagomål från konsumenter som känt sig lurade och ett färskt domstolsbeslut släcktes sajten. Bara en vecka senare finns en närmast identisk sajt uppe igen.

Den 17 maj kom beslutet från Patent- och marknadsdomstolen. Företagaren bakom sajten Trafikenheten.se skulle stoppa sin verksamhet med omedelbar verkan. Att ta hundratals kronor i avgift för att göra det som Transportstyrelsen gör gratis eller tar ut en lägre avgift för. 

– Detta är i sig inte förbjudet. Man får ju ta betalt för något som är på andra ställen är gratis, säger Carolina Andersson, processråd för Konsumentombudsmannen.

– Men konsumenter har blivit helt vilseledda här. De har ju googlat, kommit in direkt till ett formulär och där det kostat 495 kronor att till exempel ställa av bilen. Det är medvetet vilseledande det handlar om, tillägger hon.

”Samma tjänster på nya sajten”

Webbplatsen Trafikenheten.se försvann i samband med domstolsbeslutet. Företagaren bakom sajten har ”förbjudits att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intryck av att det är en myndighet som står bakom”, konstaterade Konsumentverket i ett pressmeddelande.

Skulle den dömde företagaren, en man i 40-årsåldern från Stockholm, bryta mot detta riskerar han miljonböter.

Nu, bara en vecka efter domen, finns en liknande sajt med ett myndighetslikt namn uppe: Transportverket.se. Vid en enkel Googlesökning på exempelvis ”ställa av bilen” kommer en länk till Transportverket.se högst upp bland träffarna.

– Det är exakt samma tjänster som säljs på den här nya sajten. Även Transportverket.com har sannolikt köpt Google-annonser. Det är detta som gör att man får så stor spridning, säger Carolina Andersson vid Konsumentombudsmannen.

Vet ni om det är samma person som ligger bakom de båda sajterna?

– Nej, men vi utreder detta nu.

Kan bara kontaktas i formulär

Även Transportstyrelsen uppger för SVT Nyheter att man har kännedom om den nya sajten. Under tiden som Trafikenheten.se låg uppe fick myndigheten samtal varje dag om folk som känt sig lurade.

– Det var någon polis som sa att i det här fallet är det för konsumenterna ”som att gå över ån efter vatten”. Det tycker jag var ganska bra beskrivet, säger Transportstyrelsens presschef Mikael Andersson.

Det enda sättet att få kontakt med Transportverket.com är via ett mejlformulär på sajten. SVT Nyheter har där sökt sajtens upphovsperson, utan att få svar.

Noll säkerhet för kortuppgifter

Det som enligt Carolina Andersson vid Konsumentombudsmannen är mest oroande i nuläget handlar om vart de drabbades kortuppgifter egentligen har tagit vägen. Exakt hur det ligger till med Transportverket.com håller på att undersökas.

De som betalat pengar till den nu nedsläckta Trafikenheten.se har dock lagt in kortuppgifter med utgångsdatum och cvv-kod utan att det funnits någon kryptering.

– Den här betalningslösningen är ingen riktig lösning, det finns liksom ingen säkerhet, säger Carolina Andersson.

Vad ska man göra om man betalat för en sådan här tjänst?

– Spärra kortet direkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.