Tyska Sabine vann parkeringsstrid mot polisen i Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tyska Sabine skrev sitt registreringsnummer med bindestreck istället för mellanslag när hon betalade för sin parkering slår Högsta domstolen nu fast att hon fullgjort sin betalningsplikt. Det här är upplösningen på en lång historia där svensk polis drivit en utdragen domstolsprocess mot Sabine över en p-bot.

I februari rapporterade Plusredaktionen om Sabine Middendorfs fall. Under en Sverigesemester sommaren 2018 parkerade hon sin bil på en gata i Stockholm och betalade för sig via en sms-tjänst.

– Jag knappade in registreringsnumret som man gör hos oss. I Tyskland skriver man bindestreck mellan de olika textblocken, sa Sabine i våras.

Plus granskar p-böter

Men eftersom det inte finns några bindestreck utskrivna på bilens registreringsskylt fick hon en parkeringsanmärkning. Efter det följde en långdragen historia.

Flera instanser

Sabine bestred boten till polisen men fick avslag. Då vände hon sig till tingsrätten där hon vann. Polisen överklagade sedan till hovrätten, men även där vann Sabine. Men polisen stod på sig och överklagade till Högsta domstolen.

Polisen förklarar sitt agerande med att det behövs vägledande domar, eftersom flera snarlika fall har bedömts olika av lägre instanser.

Frågan avgjord

Nu kommer Högsta domstolens avgörande i Sabines och två liknande fall. Domstolen beslutar att bilisterna inte ska behöva betala felparkeringsavgifterna.

– Jag är jätteglad att det är över, säger Sabine efter domen.

Om Sabines fall skriver domstolen att det inte är självklart hur ett registreringsnummer ska skrivas ut:

”Det har inte kommit fram något om att det i anslutning till parkeringen eller i den mobiltjänst som användes har funnits några närmare instruktioner om hur numret skulle anges.

Vid den efterföljande kontrollen har det inte tagits någon hänsyn till de variationer som det finns anledning att räkna med när det gäller hur avstånd mellan olika led markeras vid angivande av i synnerhet utländska registreringsnummer.

Högsta domstolen anser att kvinnan har gjort vad som rimligen kan begäras av henne för att fullgöra sin avgiftsskyldighet.”

Har du fått problem med en parkeringsbot? Eller har du insyn i branschen? Kontakta Plus! Foto: Matilda Sandberg/SVT

Här kan du följa hela granskningen – och lämna ditt tips

”Parkeringsböter”

Egentligen är det bara i folkmun som det kallas parkeringsböter. De gula remsorna i vindrutan kan vara av två typer. ”P-böterna” i den här artikeln är av typen parkeringsanmärkning.

  • Parkeringsanmärkning – utfärdas på gatumark, till exempel ett på torg eller en gatuparkering. 2019 utfärdades över 1,5 miljoner parkeringsanmärkningar i Sverige.
  • Kontrollavgift – utfärdas på tomtmark, till exempel bostadsparkeringar och parkeringshus. Senast en uppskattning av antalet kontrollavgifter i Sverige gjordes var 2005. Då var antalet 1,1 miljoner, vilket kan jämföras med antalet parkeringsanmärkningar som samma år också var 1,1 miljoner.

Källor: Transportstyrelsen & Parkeringsutredningen (N2004:21/SOU 2006:109)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar p-böter

Mer i ämnet