Veterinären Erica Johansson betonar vikten av att inte låta burfåglar äta för mycket solrosfrön. Foto: SVT

Veterinären: Vanligt med fettlever hos burfåglar

Uppdaterad
Publicerad

Husdjursfåglar som äter för mycket fröblandningar lever kortare liv än fåglar som äter fågelpellets. Men trots att den kunskapen finns drabbas burfåglar av fettlever i onödan.

Plusredaktionen berättar om Zvonimir Juric, som trodde att frömixen med bland annat solrosfrön som han gav till sin papegoja var nyttig. Men det visade sig att fågelns kosthållning var så skadlig att han dog av fettlever.

Erika Johansson är veterinär, och har specialiserat sig på just fåglar. Enligt henne är det vanligt att överviktiga burfåglar drabbas av just fettlever.

– Det händer ganska ofta att mina patienter har fettlever. Vi vet att fåglar som äter enbart fröblandningar eller fröbaserad diet får mer sjukdomar och lever kortare än fåglar som inte gör det, säger Erika Johansson.

Problemet med fettlever bekräftas också av föreningen Svensk fågelhobby.

Viktigt att inte ge för mycket

Lena Olsén, lektor i djuromvårdnad vid Sveriges lantbruksuniversitet, håller med om att det är ett problem med solrosfrön i fröblandningar, men hon tycker inte att man helt ska låta bli att ge det till sin papegoja.

– Man kan ge det som godis, i väldigt liten mängd. Kanske gömma fröna så att fågeln får leta lite. Då blir fågeln mer aktiverad och så minskar man risken för att den får för mycket fett.

Om man ger sin fågel en fröblandning med solrosfrön så tycker Lena Olsén att man ska se till att fågeln äter upp all mat innan man fyller på ny. Då ökar chansen till att fågeln verkligen får rätt balans av näringsämnen.

Tillverkarna: Ägarna har stort ansvar

Plus har ställt frågor till två tillverkare av fågelfoder. Inget av företagen anser att det är ett problem att deras fröblandningar innehåller solrosfrön.

– Solrosfrön är bara en liten del av fröblandningen och behövs för att ge fodret ett balanserat fettinnehåll och rätt mängd av ett visst protein, skriver Vitakraft i ett mejl till Plus.

– Alla våra fröblandningar är välbalanserade och anpassade för att möta näringsbehovet hos den fågelart den är designad för, skriver Versele-Laga.

Båda företagen framhåller att djurägarna har ett ansvar för att se till att fåglarna inte får för mycket mat. Enligt djurskyddslagen är det upp till varje djurägare att ta reda på hur sitt husdjur ska skötas.

“Som godis eller broccoli”

Enligt Erika Johansson är det bäst att ge sin fågel pellets redan från början, även om den tycker det är tråkig mat.

– Får de välja mellan fröer och pellets är det som att välja mellan godis och broccoli, säger hon till Plus.

Har du tips om vad SVT:s konsumentredaktion ska granska? Tipsa Plus här!

Fettlever yttrar sig oftast i att fågeln är svullen om buken, har andningssvårigheter och diarrér och blir trött av att flyga. En stor bidragande orsak till fettlever är fågelns kosthållning. Om fågeln till exempel får för mycket solrosfrön kan det öka risken. Fågelpellets är ett bättre alternativ. 

Källa: Erika Johansson, veterinär

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer