På förpackningen till den viltvisslare som Plusredaktionen hittar i en av Julas butiker står att från 60 km/h och uppåt avger produkten ett speciellt ljud som varnar och skrämmer bort djur. Enligt förpackningen ökar produkten säkerheten på vägarna. Foto: Therese Hagberg & Björn Larsson Rosvall/TT

Viltvisslare ger falsk trygghet på vägarna

Uppdaterad
Publicerad

Jula säljer viltvisslare som en billig försäkring mot att krocka med vilda djur. Men det finns inga belägg för att djuren ens reagerar på ljudet som är tänkt att skrämma bort dem – och viltvisslaren kan till och med vara farlig för dig som bilist.

2016 rapporterades nästan 60.000 viltolyckor in till polisen. I handeln finns flera produkter som sägs ge dig som bilist ökat skydd mot viltolyckor. 

– Om du köper viltvisslare ger den dig en falsk säkerhet. Du riskerar att sluta titta på vad som händer vid sidan om vägen, men du kan aldrig garantera att produkten fungerar, säger civilingenjören Therese Hagberg till Plusredaktionen.

Viltvisslaren placeras ofta i fronten på bilen. Tanken är att viltvisslaren ska skapa ett högfrekvent ljud av luftströmmarna som passerar runt bilen. Ljudet ska ligga på en hög frekvens som skrämmer vilda djur, och som gör att djuren undviker vägen.   

Men trots att det saknas bevis för om produkten överhuvudtaget fungerar så säljs den på Julabutiker över hela landet, under namnet viltvarnare. 

LÄS MER: Därför säljer Jula den kritiserade produkten

UPPDATERING: Jula stoppar leverans av viltvisslare

Saknar vetenskapligt stöd 

Therese Hagberg undersökte viltvisslare i ett examensarbete på Luleå tekniska universitet som publicerades 2015. Syftet med examensarbetet var att utveckla produkten, men hon upptäckte snart att det inte fanns några vetenskapliga belägg för att viltvisslare har någon som helst effekt.  

Hon konstaterade också att det är svårt att placera viltvisslaren på bilen så att den verkligen producerar det högfrekventa ljud som påstås ska skrämma bort djuren. 

– Ingen som säljer produkten i Sverige kopplar den till forskning. Det tycker jag är ganska talande, säger Therese Hagberg.

LÄS MER: Här kan du läsa hela studien

”Djuren uppfattar inte ljudet” 

Anders Sjölund, nationell samordnare för naturfrågor på Trafikverket, är även han kritisk till att viltvisslare säljs i detaljhandeln. 

– Generellt kan man säga att 99,9 procent av den här typen av produkter är skit, om man ska vara ärlig. Ibland finns det guldkorn, men för det mesta fungerar de inte alls, säger han till Plus. 

Enligt honom var viltvisslarna väldigt mycket på tapeten för två–tre år sedan, och det fanns polis i USA som satte viltvisslare på sina fordon. 

– Då gjordes det också en studie för att utreda om viltvisslaren fungerar. Det visade sig då att det ljud som kommer från viltvisslaren, det kunde inte klövdjur uppfatta, säger han. 

Billiga lösningar funkar sällan

Enligt Anders Sjölund kommer en stor forskningsstudie om viltsäkra vägar att presenteras i maj. Studien är ett samarbete mellan alla Europas trafikverk, där man har gått igenom ett antal vetenskapliga studier på området. 

– Man konstaterar att bara cirka 1 procent av viltolyckorna skulle kunna förhindras genom så kallade billiga lösningar. Olika typer av repellenter, ljud eller ljus ger en dålig effekt, säger han. 

Detta kan jämföras med att bygga viltstängsel i kombination med viltpassager under eller över vägen, som i snitt reducerar viltolyckorna med 83 procent. 

2016 var antalet viltolyckor större än på många år. Även 2017 har inletts med ett stort antal viltolyckor. 

Viltolyckor som rapporterats till polisen: 

  • 2017 – 12 160 (tom 27 mars) 
  • 2016 – 58 579 
  • 2015 – 48 190 
  • 2014 – 47 167 
  • 2013 – 46 944 
  • 2012 – 46 928 

Källa: Nationella Viltolycksrådet (www.viltolycka.se

Nationella Viltolycksrådet är ett samarbete mellan flera myndigheter, förbund, föreningar och företag – bland annat polisen, Trafikverket och Naturvårdsverket.

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.