Bilden är en genrebild. Lägenheten ifråga är en vindsvåning, och det är den låga takhöjden i vissa delar av lägenheten som i annonsen räknats som boarea, trots att det borde har räknats som biarea. Foto: TT

Vindsvåningen marknadsfördes som 94 kvadrat – var bara 70

Publicerad

I en bostadsannons på Hemnet räknar mäklaren in 24 kvadratmeter biarea i den totala boarean, vilket ger ett betydligt lägre kvadratmeterpris. Den typen av sammanblandning av begreppen riskerar att vilseleda köpare, menar Fastighetsmäklarinspektionen.

– Jag tycker att det är upprörande att det står att lägenheten har 94 kvadratmeter i boarea fast den egentligen bara har 70, säger en tittare som hörde av sig till SVT:s konsumentredaktion Plus.

Olika storleksuppgifter

I annonsen till vindsvåningen i Midsommarkransen i Stockholm finns tre olika uppgifter om lägenhetens boarea.

Biarean ska inte räknas in i den totala boarean, men i faktarutan till annonsen – den första informationen som en köpare ser – har vindsvåningens boarea och biarea räknats ihop. Där står att boarean är 94 kvadratmeter.

Längre ner i annonstexten förekommer dock två helt andra uppgifter om boarean. Dels 78 kvadrat som kommer från bostadsrättsföreningen, dels 70 kvadrat som har uppmätts av en firma innan försäljning.

Kvadratmeterpriset påverkas

Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) menar att bo- och biarea är av stor betydelse för köpare. Till exempel räknas kvadratmeterpriset på Hemnet automatiskt utifrån utropspris och boarean i annonsen. En större boarea innebär alltså att priset per kvadratmeter blir lägre.

FMI har inte granskat annonsen för lägenheten i Midsommarkransen, och kan därför inte uttala sig om något bryter mot god fastighetssed på ett sätt som gör att det skulle kunna bli aktuellt med en disciplinär påföljd.  

– Men att använda begreppet boarea och inkludera även area som per definition inte utgör boarea skulle kunna utgöra vilseledande marknadsföring, säger Anders Astonsson, kommunikatör på FMI. 

”Ingen avsikt att vilseleda”

Mäklaren som la ut annonsen säger att hans avsikt med annonsen inte var att vilseleda någon, och att han angav 94 kvadrat i boarea för att spekulanter som söker ett större boende på Hemnet ska få upp lägenheten i sin sökning. 

Efter att Plusredaktionen började granska annonsen har den plockats bort från Hemnet. 

Fakta: Boarea

Visa

Alla utrymmen i en bostad kan inte utnyttjas lika bra. Därför delar man upp bostadens uppmätta storlek i boarea och biarea. Biarean ska inte räknas in i den totala boarean

Källa: Swedish standards institute

Tipsa Plus!

Visa

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer