Foto: SVT.

Kontantförbud ska hindra kopparstölder

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen oroas av mängden kopparstölder bland annat längs landets järnvägar. Under torsdagen tillsätter man därför en utredning om skärpta regler för företag som handlar med metallskrot.

30 kronor får man för ett kilo kopparkabel, berättar Carl-Henrik Bergner och håller upp en tjock, hoptvinnad, glänsande tråd. Han är vd på Lantz järn och metall i Stockholm.

– Det är det dyraste vi tar emot här, säger han.

Järnvägen drabbad

Höga metall- och kopparpriser håller tjuvarna igång. Senast i måndags stod tåg stilla i Uppland efter en kopparstöld. Trafikverket uppskattar att samhällets kostnad är 70 miljoner kronor om året, bara för metallstölder från järnvägen.

Efter påtryckning från rikspolisstyrelsen tillsätter regeringen imorgon en utredning.

– Vi ber utredaren att titta på ett kontant- och checkförbud när det gäller handel med metallskrot, berättar Håkan Ekengren (C) som är statssekreterare på Näringsdepartementet.

– Då får vi en spårbarhet, då vet vi vem som har köpt vad och vem som har sålt vad. Och det underlättar betydligt för polisen i dess arbete att hitta vem som är ansvarig för vem som har sålt det här metallskrotet, fortsätter han.

Svårbedömt

– Det är jättesvårt att veta om en kabel är stöldgods eller inte. Men när det kommer från yrkesfolk, byggarbetare i arbetskläder med företagsmärken så anser vi att det är okej, säger Carl-Henrik Bergner.

Fortfarande kan man sälja koppar och andra värdefulla metaller och få kontanter i handen. Det finns människor som livnär sig på det, berättar de som driver metallåtervinning. Men flera av de stora återvinningsföretagen har de senaste åren frivilligt slutat betala ut kontanter eller checkar. Detta har gjort att metalltjuvarna söker upp andra handlare, där man fortfarande kan få kontanter.

– Det gör det naturligtvis mycket svårare för tjuvarna, säger Carl-Henrik Bergner.

Kan minska problemet

På Lantz järn- och metall i Stockholm får man sina pengar insatta antingen på ett bankkonto eller på ett kontokort. Där hoppas man att regeringens utredning ska leda till ett förbud som kontant- och checkbetalning.

– Stölder av koppartak och från järnvägarna kommer säkert inte upphöra, men vi tror att problemet kommer minska kraftigt, tror Carl-Henrik Bergner.

Regeringens utredare ska presentera sin rapport 1 september nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.