Korken ur kinesisk börsyra

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Vill du hitta ett annat ord för övermod så kan du istället säga ”Kinas börs”. Den senaste tidens fall på börserna i Kina – för det finns många – är ändå bara en viskning av om en mycket större bubbla brister – bostadsbubblan.

Peter Rawet

Ekonomireporter

Det har nått en febrig yra på de Kinesiska börserna uppgångar på flera hundra procent för enskilda aktier har varit mer regel än undantag. På den allra hetaste börsen, Shenzhen, hade bara fyra av 1 721 aktier backat i värde i maj. Att så få bolag inte lyckas är inte rimligt.

Avståndet mellan aktiernas värdering och bolagen och deras vinster de presterar nu och i framtiden är stratosfärisk. 

Kina börsras

Ovana aktiesparare

Att kurserna under en dag svingar sig tio procent och mer är också vanligt vilket borde vara en  varningssignal för den ovane aktieköparen, vilket de flesta kinesiska småsparare är. Men även om fallet har varit stort den senaste tiden så tror nog många av de ovana aktieköparna att det skall vända eftersom de har tjänat stort tidigare.

Shanghaibörsens fall på en månad har visserligen blåst bort en fjärdedel av värdet på aktierna, men sett på ett år har fortfarande avkastningen varit 79 procent (enl. Bloomberg).

Köp en lägenhet – få en Porsche

Men börserna utgör (som tur var) ännu en liten del av den kinesiska ekonomin. Större spekulation har skett i fastigheter. Förra året byggdes det 5,1 miljarder kvadratmeter – men det såldes bara 1,1 miljarder kvadratmeter. Alla kan ju förstå den sålda kvadratmetern i längden inte kan betala för de fyra osålda.

Ett fastighetsbolag i södra Kina är så pass deperat att de skickar med en Porsche om man köper en lägenhet. Det är nu problem börjar eftersom kåkar och byggande är en så stor del av den kinesiska ekonomin och hushållens besparingar. När den här bubblan brister kommer ett annat Kina komma ut i andra änden –hur det ser ut är omöjligt att svara på men det kommer att vara långt från börsyran. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Kina börsras

Mer i ämnet